Dr. Nassau College vestigt hoop op eigen uitvinding: een coronavirus-dodend apparaat

Klaslokalen virusvrij houden met een kastje dat de lucht schoon straalt met uv-licht. Het Dr. Nassau College en installatiebedrijf ITN uit Assen hebben hoge verwachtingen van hun eigen ontdekking.

Klaslokaal.

Klaslokaal. Foto ANP

Het is de vraag die scholen momenteel het meest bezighoudt: hoe houden we het coronavirus buiten de deur? Er komen heel wat telefoontjes over binnen van bezorgde ouders die bang zijn dat hun kinderen het virus mee naar huis nemen, zegt facilitair manager Chris Knol van het Dr. Nassau College (met locaties in Assen, Beilen, Gieten en Norg). En ook leraren melden zich regelmatig met vragen of de gebouwen wel veilig zijn.

Geen modern ventilatiesysteem

De vragen hebben deels betrekking op de luchtverversingssystemen in de gebouwen van de scholengemeenschap. Kan zo’n systeem virusdeeltjes van het ene naar het andere lokaal brengen, bijvoorbeeld? Dankzij het omzetten van kleppen in de systemen niet meer, zegt Knol. Ze staan ook zo ingesteld dat er extra frisse lucht de lokalen wordt ingeblazen. Maar daarmee is het coronaspook nog niet uit de schoolgebouwen verdwenen.

Gebouwen die vóór 2012 zijn gebouwd en sindsdien niet gerenoveerd, hebben vaak helemaal geen modern ventilatiesysteem. Voor het Dr. Nassau College alleen al geldt dat voor vier (Norg, Beilen, ISK en de oudbouw in Gieten) van de zeven locaties. ,,Voor heel Nederland gaat het om talloze schoolgebouwen”, zegt Knol. Voor die oudere gebouwen is de opdracht vanuit de overheid simpel: ventileer goed door ramen en deuren regelmatig open te zetten.

,,Nu gaat dat nog prima. Maar straks over een paar maanden, als het 2 graden is?”, zegt Marcel Klaverkamp, voorzitter van het College van Bestuur van het Dr. Nassau College. ,,Ik maak me daar wel zorgen over.”

Tegenspraak

Zolang in gebouwen van voor 2012 niet meer dan 1200 ppm ( parts per million ) CO2 in de lucht zit, kan er volgens het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCTS) weinig fout gaan. Maar dat stelt het Dr. Nassau College niet gerust. ,,De minister gaat er laconiek mee om. Dat doen wij niet”, zegt Klaverkamp. ,,Wij willen méér doen om leerlingen en personeel gezond te houden.”

Facilitair manager Knol wijst er op dat het probleem niet koolstofdioxide (CO2) is, maar virusdeeltjes. ,,Het OMT is er niet van overtuigd dat het virus via aerosolen wordt verspreid, maar geeft de scholen wel de opdracht om te ventileren”, zegt Knol. ,,Dat is met elkaar in tegenspraak. De opdracht aan ons als scholen is niet bevredigend. Daarom zijn we zelf maar aan het denken geslagen.”

Virusdeeltjes onschadelijk maken

Dat denken gebeurt onder meer samen met het Asser installatiebedrijf ITN, dat de luchtbehandelingssystemen in de schoolgebouwen verzorgt. Daar gaan ze ervan uit dat de aerosolen wel degelijk een rol spelen bij de verspreiding van het virus. ,,Als je die virusdeeltjes in de lucht onschadelijk kunt maken, dan kan dat een oplossing zijn voor de oudere schoolgebouwen”, zegt Berjohn Brust van ITN.

De manier om dat te doen, is wellicht met uv-straling, zegt Brust. Het is bekend dat uv-licht wordt ingezet bij het steriel krijgen van bijvoorbeeld de lucht in een operatiekamer. Maar of het ook het Covid-19-virus onschadelijk kan maken is - zoals vaker met dit virus - minder zeker. Brust wijst op onderzoek van de Boston University waaruit zou blijken dat dit licht wel degelijk binnen enkele seconden het virus doodt.

Steriele lucht

Het plan van INT is om een ‘unit’ te maken waar niet alleen een HEPA-filter in zit, maar ook UV-C-filter, waarmee de lucht in het apparaat steriel wordt gemaakt, waarna het het klaslokaal wordt ingeblazen. ,,Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar het is zeer de moeite van het onderzoeken waard”, zegt Brust. Hij gaat contact zoeken met de Rijksuniversiteit Groningen om de werking van het apparaat in een laboratorium te testen. Over ruim een maand, voor het kouseizoen, wil hij antwoorden hebben. Volgens hem is het kastje niet moeilijk te bouwen en kan het makkelijk in grote aantallen worden geproduceerd.

,,Alleen als het zich écht bewezen heeft, gaan we hiermee in zee”, zegt schoolbestuurder Klaverkamp. ,,Als het niet werkt? Dan hebben we wellicht een probleem.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu