Drama met gevolgen

Een aangestoken brand beroofde de 31-jarige Jessica Wever uit Emmen vorige maand van het leven. De familieleden gaan sindsdien door een hel. Terwijl zij moeten leren omgaan met hun verdriet blijft het drama omgeven met raadsels. Ondertussen hebben zij de zorg voor de twee zwaargewonde dochters van Jessica.

 Brand aan de weytackers in Emmen waarbij een vrouw om het leven is gekomen. FOTO ARCHIEF DVHN

Brand aan de weytackers in Emmen waarbij een vrouw om het leven is gekomen. FOTO ARCHIEF DVHN

Janet Wever, Jessicas drie jaar oudere zus, schrikt die bewuste nacht wakker van geroep. ,,Brand! Brand bij Jessica!’’ Buiten staat een buurman van Jessica, die de beide zussen kent en speciaal naar haar is toegekomen om haar te alarmeren. In een flits schiet Janet haar trainingsbroek aan en zet het op een lopen, richting de Weytackers.

Eeuwigheid

Haar zus woont niet ver bij haar vandaan, maar voor haar gevoel duurt het een eeuwigheid voor ze er is. Koortsachtig kijkt ze rond. Waar staat ze dan, denkt ze. Waar?

Jessica en haar twee dochters, de 8-jarige Lorena en de 6-jarige Marissa, staan er niet. Zij worden even later bewusteloos naar buiten gedragen door de brandweer. Janet gaat mee in de ambulance, naar het ziekenhuis. Daar overlijdt Jessica terwijl haar beide dochtertjes slapen. Zij worden kunstmatig in slaap gehouden vanwege hun ernstige brandwonden.

Boekdelen

,,Ik zag het al aan het gezicht van de verpleegkundige toen zij binnenkwam. Dat sprak boekdelen. Maar ik kon het niet geloven. Jessica voelde nog zo warm aan. Ik omhelsde haar, trok haar naar me toe, niet wetende dat haar rug helemaal verbrand was ... Zij heeft over de meisjes heen gelegen, om hen te beschermen. Jessica heeft eerst zelf nog 112 gebeld, maar de verbinding viel weg, waarschijnlijk door de brand. Daarna heeft ze de meisjes wakker gemaakt. Ze is door de brand heen gegaan om ze te pakken. Ze is letterlijk en figuurlijk door het vuur gegaan voor ze.’’

Janet stopt even met praten. Ze ruikt weer die rooklucht die ze wel vaker ruikt. Alsof haar zusje even langskomt. ,,Wij waren heel close met elkaar. Vier handen op één buik. We waren altijd samen. Ze leek op mij, zeker als ze haar haar blond had. Ze verfde het heel vaak. Dat deed ze zelf; ze heeft op de kappersschool gezeten. Ook qua karakter zijn we echt zussen. Jessica was spontaan, zorgzaam, behulpzaam. En heel recht door zee. ’Staat me je kop niet aan, dan kun je ophoepelen. Dan praat ik echt niet met je’. Zo was zij en zo ben ik ook. Ik kan het niet bevatten dat ze er niet meer is. Ik denk nog steeds dat ik zo een berichtje van haar kan krijgen.’’

Aangestoken

Twee dagen na de brand brengt de politie het nieuws naar buiten dat het vuur vermoedelijk is aangestoken. Sporenonderzoek heeft dit uitgewezen. ,,Sindsdien zitten wij in een achtbaan die nog niet is gestopt. Welke idioot doet zoiets? De wildste geruchten doen de ronde. Ach, we hebben ze allemaal gehoord. Maar we kunnen er niks mee. Het is heel frustrerend dat er nog geen duidelijkheid is.’’

Terwijl de familie het afscheid van Jessica voorbereidt slapen Lorena en Marissa nog steeds. Marissa, de jongste, komt pas tweeënhalve week later bij kennis. Maar Lorena niet. Zij wordt een dag voor de crematie wakker. De familie besluit haar niets te vertellen over haar moeder. Dat komt later wel.

,,Je gaat zoiets niet zeggen als ze net van de beademing af is. Dat kan niet. We hebben gewacht tot zij zelf de vraag stelde. En die kwam pas later. Ik denk dat ze het al wel door heeft gehad, omdat iedereen kwam behalve haar moeder. Op een gegeven moment vroeg ze waar mama bleef of waar mama was, dat weet ik niet precies. Haar vader was op dat moment bij haar.’’

Die vader is de ex van Jessica: Erwin. Een Fries die ze in 2003 onmoette tijdens haar werk in café-snackbar Le Barrage in Klazienaveen. Hij was met een groep vrienden op vakantie in bungalowpark De Huttenheugte in Dalen. De vonk sloeg over. Toen het stel ging samenwonen was dat eerst in Friesland. Omdat Jessica daar niet kon aarden verhuisden ze naar Emmen. Daar woonden ze eerst aan de Hulsackers en later aan de Weytackers.

In 2011 trouwden ze, nadat Lorena en Marissa waren geboren. Het huwelijk duurde twee jaar. Na de scheiding bleef Jessica wonen in hun huurwoning; haar ex kocht een huis in dezelfde wijk. Ze bleven met elkaar omgaan. Sterker, de afgelopen tijd waren ze volgens hem juist bezig hun relatie weer op te bouwen. Ze hadden plannen om opnieuw te gaan samenwonen, in zijn huis.

Toekomst

Hoe anders ziet de toekomst er nu uit. Erwin ‘woont’ voorlopig in het Martini Ziekenhuis in Groningen, waar hij een kamer heeft gekregen en zijn tijd zo goed mogelijk probeert te verdelen tussen zijn beide dochters. Hij is er kapot van dat hij ‘zijn vrouwtje’, zoals hij haar noemt, kwijt is. Zo kapot dat hij liever niet de krant wil praten. Al zijn aandacht gaat nu uit naar de meisjes. Hij heeft Jessica beloofd dat hij alles wat nodig is zou doen voor ‘zijn prinsessen’, mocht er iets gebeuren. En de meisjes mogen dan hun moeder en al hun spullen kwijt zijn, hun vader hebben ze nog.

En elkaar. Lorena en Marissa liggen op aparte kamers, wegens infectiegevaar. Via iPads die ze van het ziekenhuis hebben gekregen, skypen ze met elkaar. Zo hebben ze toch contact. De twee hebben geen idee wat voor een lange weg ze als brandslachtoffers nog hebben te gaan. Ze hebben huidtransplantaties gehad en zullen tot ze zijn uitgegroeid nog meerdere moeten ondergaan.

,,Ze zijn zwaar getraumatiseerd en hebben veel pijn’’, vertelt Janet. ,,Maar ze houden zich heel sterk. Ik vraag de oudste weleens of ze pijn heeft. ‘Ja’, zegt ze dan en praat er overheen. En toen ze laatst aan me vroeg of ik haar vanuit bed in een stoel wilde zetten, zei ze direct: ‘Kijk maar niet naar mijn been, tante’. Ze wil mij nog behoeden ook! Het is zo moeilijk allemaal. Als ze zeggen dat ze mama missen, leg ik uit dat mama nu een heel mooie engel is. En dat ze nog steeds bij ons is, ook al kunnen wij haar niet zien. De crematie heb ik laten filmen. Die kunnen ze later bekijken op het moment dat ze daaraan behoefte hebben.’’

Opgezegd

Wanneer Lorena en Marissa naar huis mogen is niet bekend. De artsen kunnen daarover niets zeggen. Dat huis is niet hun vertrouwde huis. De huurwoning wordt opgezegd, zo is de bedoeling, de meisjes zullen hun intrek nemen in het huis van hun vader. Veel spullen hebben ze daar niet. Ze waren altijd bij hun moeder thuis, waar alles is verbrand. Janets partner heeft even met het idee gespeeld een benefietconcert te organiseren om geld voor ze in te zamelen, maar daarvan is hij afgestapt. Hij heeft er na negatieve reacties geen zin meer in.

,,Ach, er wordt zo veel gepraat en gedaan’’, zegt Janet. ,,Mensen vragen zich af hoe hij een feestje kan vieren als de meiden nog in het ziekenhuis liggen. Of ze zeggen: je krijgt toch geld van de verzekering? Maar dat is dus niet zo. We hebben het hier over een aangestoken brand. Mijn zusje is vermoord. Zolang de onderzoeken nog lopen, is er geen verzekering die betaalt. De meisjes hebben alleen hun fietsen nog, die stonden in het schuurtje, en hun hondjes. Die dieren waren in de kamer en het vuur is vanuit de hal direct naar boven getrokken. Verder zijn ze alles kwijt: hun kleren, hun knuffels, hun speelgoed. Alles.’’

Inzamelingsactie

De opa en (stief)oma van beide meisjes zijn wél een inzamelingsactie begonnen, via de website Dream or donate. Het streefbedrag van 5.000 euro is bijna binnen. Tegelijkertijd loopt er nog een actie die wordt georganiseerd door Evelien Koning van dansschool All About Dance in Emmen (zie kader links).

,,Veel mensen leven zo enorm mee. Woorden schieten tekort. Ik hoop echt dat we de kinderen een frisse, nieuwe start kunnen geven. Die meisjes zijn alles voor mij.’’

Benefietprogramma

Dansdemonstraties, optredens, ponyritjes, een springkussen, een plantjes- en een rommelmarkt. Er is van alles te doen op de benefietmiddag die Evelien Koning organiseert, de eigenaresse van dansschool All About Dance in Emmen.

,,De animo is zo groot. Zanger Erik van Klinken zei: ‘Als ik kom, dan doe ik twee sets van een half uur!’ Echt super vind ik dat.’’

De benefiet wordt gehouden op 6 april van 15 tot 19 uur in Bewonersbedrijf Op Eigen Houtje in de Emmer wijk Emmerhout. De entree is een vrije gift. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van All About Dance. Het mailadres is benefietlorenamarissa@gmail.com.

Onderzoek duurt voort

Wat heeft zich precies afgespeeld bij het huis van Jessica Wever? En vooral: wie heeft de fatale brand aangestoken? Zes weken na de brand is hierover nog geen duidelijkheid. De politie is druk doende met het onderzoek.

Dat wordt bemoeilijkt doordat het vuur veel heeft verwoest. Woordvoerster Kalina Pruntel: ,,Brandonderzoeken zijn altijd lastig. Er is veel forensisch onderzoek nodig om te kijken wat we nog kunnen achterhalen. Specialisten zijn daarmee bezig.’’ Ook de twintig tips die zijn binnengekomen na een uitzending van Opsporing Verzocht worden onder de loep genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu