'Drang naar nul op de meter is verkeerd, zet nou eens die eerste stap'

Flat Ellen was in 2019 de eerste Nederlandse VvE die naar ‘nul op de meter’ ging. Destijds reden voor een feestje. Foto Archief/Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Met de uitbreiding van het Energiebespaarfonds nemen de mogelijkheden om appartementencomplexen te verduurzamen toe. Maar wat moet je als eigenaar doen? Alles in één keer aanpakken of stapje voor stapje te werk gaan?

De provincie Drenthe stond in 2018 via een pilotconstructie garant voor een dertigjarige lening aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) van flat Ellen in de Asser wijk Lariks. Dit omdat het voor VvE’s lastig is om financiering te vinden voor ingrijpende verbouwingen, want zij kunnen geen onderpand leveren. Ellen is door de hulp van de provincie de allereerste VvE waarbij het energieverbruik tot nul is gereduceerd (‘nul op de meter’).

600 miljoen euro

„Maar als gemeente en provincie kun je niet voor alle VvE’s die willen lenen voor een verbouwing garant staan”, legt Marco Attema uit. Hij was namens de gemeente Assen projectleider binnen de pilot Ellen. „Het is een fantastische ontwikkeling dat het nu mogelijk is om bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF, red.) een lening met een looptijd van dertig jaar af te sluiten. Hierdoor ligt ook voor andere flats duurdere, vergaande verduurzaming binnen handbereik.”

Het kabinet heeft nog eens 40 miljoen euro extra in het NEF gestopt, waardoor er nu voor 600 miljoen euro krediet kan worden verstrekt aan Nederlandse VvE’s. Maar wil je een lening van dertig jaar, dan moet het hele appartementencomplex wel naar nul op de meter. Moet je dat als eigenaar van een appartement wel willen?

Energieneutraal is duur

„Dat is maar zeer de vraag”, stelt duurzaamheidsexpert René ter Veer. „Het is een enorme hoeveelheid werk om energieneutraal te worden. Ellen was een goede pilot, want je moet stappen maken en uitproberen, maar we kunnen beter eerst op veel grotere schaal alle appartementencomplexen op een minder rigoureuze manier verduurzamen. Dat levert per saldo een veel groter milieu-effect op.”

Ter Veer is mede-oprichter van AE Duurzaam, een van de nieuwe bedrijven die zich op de duurzaamheidsmarkt storten. Door het hele land houdt hij bijeenkomsten om VvE’s uit te leggen wat de mogelijkheden zijn. Vrijdagmiddag is hij in Assen, een stad die volgens hem voorop loopt op dit gebied.

„Maar ook hier vinden veel VvE’s het net als elders moeilijk een besluit te nemen hoe ze willen verduurzamen. Bijna allemaal willen ze best iets doen aan energiebesparing, maar dat moet wel kunnen zonder dat de maandlasten omhoog gaan. En dat lukt bij nul op de meter op dit moment gewoon nog niet. De appartementen in flat Ellen waren voor de verbouwing 85.000 euro waard en zijn voor 72.000 euro verbouwd. De nieuwe waarde is nu echt niet 160.000 euro. Economisch gezien levert dit geen enkel voordeel op.”

Verduurzaming leasen

Ter Veer vindt dat de drang om allemaal naar nul op de meter te gaan verkeerd is en mensen afschrikt. „Zet nou eerst eens allemaal die eerste stap. Gemiddeld investeren mensen bij ons 15.000 euro in hun woning. Daarmee creëren zij 7.500 euro extra waarde aan hun huis en wij zorgen voor de financiering én de uitvoering. Tijdens de looptijd, meestal twintig jaar, staan wij garant voor alle apparatuur. Je leaset als het ware je verduurzaming.”

Het idee: beter 80 procent energie reduceren voor 20 procent van de kosten, in plaats van ook de laatste 20 procent reductie erbij voor 80 procent extra kosten. „Dat laatste stukje is extreem duur en het aantal nul-op-de-meter-verbouwingen die we in Nederland kunnen uitvoeren per jaar is beperkt. Een aantal simpele dingen, die veel massaler uit te voeren zijn, kunnen het gasverbruik al met de helft reduceren. Enkel glas eruit, leidingen isoleren, dat soort zaken. Daar is de grootste winst mee te behalen, zonder financiële risico’s. En 70 procent reductie is in veel gevallen ook een prachtig resultaat. Begin daar eens mee zou ik zeggen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu