Drastische maatregel in Wilhelminaziekenhuis Assen: elke bezoeker wordt getemperatuurd in strijd tegen coronavirus

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gaat alle bezoekers checken op symptomen coronavirus. Video: Jeroen Kelderman

Iedere bezoeker en patiënt van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) moet zich laten temperaturen. Van alle patiënten en bezoekers wordt de temperatuur opgenomen in een grote triagetent die voor de hoofdingang wordt opgebouwd. Wie corona lijkt te hebben, wordt naar huis gestuurd.

,,We proberen te voorkomen dat mogelijk besmette mensen in het WZA terecht komen”, zegt voorzitter Paul van der Wijk van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. De tent van 68 meter lang wordt maandag grotendeels opgezet. Vanaf dinsdag moet iedereen - exclusief het personeel - door de tent heen.

Er zijn acht afgeschermde ruimtes waar de controles plaats vinden. ,,Daar zullen verpleegkundigen met een thermometer kijken wat de temperatuur van iemand is. Ook moeten mensen antwoord geven op vragen van ons.” Bij elke ruimte staat een rood-groen stoplicht. Op die manier weten mensen of ze aan de beurt zijn.

Bezoekers zullen vragen krijgen of ze verkouden zijn of dat ze in Brabant zijn geweest. ,,Mogelijk gaan we ook nog aanvullende tests doen. Als alles in orde is, mogen bezoekers pas de sluis door het ziekenhuis in.”

WZA belt om afspraak te verzetten

Wie koorts heeft zal sowieso worden teruggestuurd naar huis om uit te zieken, vertelt Van der Wijk. De controle aan de poort is ingesteld om het coronavirus zo lang als maar mogelijk is buiten de ziekenhuismuren van Assen te houden.

,,We gaan er van uit dat iedereen die lopend de tent binnenkomt niet dusdanig ziek is om ook weer weg te gaan.” Mensen die hulp nodig hebben, zullen via de spoedeisende hulp binnenkomen, zegt de bestuursvoorzitter. ,,Die krijgen natuurlijk wel zorg.”

Maandagavond werd er nog druk gewerkt op het terrein van het ziekenhuis. Zo wordt nog een extra tent op het parkeerterrein neergezet. Daarbij worden ook nog twee mobiele units geplaatst die normaal gesproken op het circuit van Assen staan. Dit wordt naar verluidt voor de komende tijd de huisartsenpost van het ziekenhuis. Ook dit is bedoeld om zo weinig mogelijk mensen in het WZA te hebben. De tent wordt gebruikt als wachtruimte, de units als behandelkamers.

Van der Wijk zegt dat er momenteel wel corona-verdenkingen zijn in het WZA. ,,Zowel bij personeel als bij patiënten, maar wij hebben nog geen bevestigde coronapatiënten.” Er is dan ook nog geen sprake van een code rood-situatie voor het ziekenhuis in Assen. Wel worden tal van maatregelen genomen. ,,We hebben het aantal geplande operaties met de helft gereduceerd. Ook de afspraken bij de poliklinieken worden afgeschaald. Wij bellen de mensen om hun afspraak te verzetten.”

Het Wilhelminaziekenhuis Assen heeft momenteel zeven isolatiekamers en zeven intensive-carebedden klaarstaan. Van der Wijk: ,,We kunnen opschalen naar 14 ic-bedden. Dat gaan we waarschijnlijk ook doen. Maar dan moeten we wel zorg dragen voor extra beademingsapparatuur, extra beschermende spullen en extra mensen. Daar zijn we constant mee bezig.” Het WZA heeft, net zoals alle ziekenhuizen, een crisis beleidsteam (cbt) ingericht.

Geen bevalling meer door eigen verloskundige

Dat team heeft zondag ook besloten dat eerstelijns verloskundigen niet meer in het ziekenhuis mogen komen. Zwangere vrouwen kunnen dus niet meer kunnen bevallen in het ziekenhuis onder begeleiding van hun eigen verloskundige, zegt Van der Wijk. ,,Het is of thuis bevallen of een klinische bevalling in het ziekenhuis. De eigen verloskundige komt niet meer mee.”

Bestuursvoorzitter Van der Wijk zegt zich zorgen te maken over de coronacrisis. ,,Ik maak mij zorgen over wat dit betekent voor de individuele patiënt. En ook voor mijn medewerkers. Ik maak me zorgen of ons zorgsysteem deze coronacrisis aan kan.” De ziekenhuis-topman vermoedt dat er nog heel wat af gaat komen op zijn medewerkers. ,,We moeten goed op ze passen en kijken hoe we hen langdurig inzetbaar kunnen houden.”

Nieuws

menu