Drenten schorsen massaal auto's bij kentekenregister: provincie loopt tonnen aan opcenten mis

Het tijdelijk uitschrijven van een ‘seizoensauto’ was altijd al normaal, maar nu laten opvallend veel Drenten tijdelijk hun auto in de garage staan om motorrijtuigenbelasting te besparen. Foto: DvhN

Met het vele thuiswerken is de tweede auto niet altijd meer nodig: de provincie Drenthe merkt aan de opcenten dat veel inwoners hun auto tijdelijk uitschrijven uit het kentekenregister.

Waarschijnlijk loopt de provincie daardoor enkele tonnen aan opcenten mis, verklaarde gedeputeerde Cees Bijl (PvdA, Financiën) dinsdag. „We zijn afhankelijk van de Belastingdienst voor de verdere informatie, dus ik kan nog niet precies aangeven om hoeveel mensen het gaat. Maar het is duidelijk dat er meer auto’s zijn uitgeschreven.”

Het komt volgens Bijl elk jaar voor dat mensen een ‘seizoensauto’ een deel van het jaar laten uitschrijven, om zo op de wegenbelasting te besparen. „Denk bijvoorbeeld aan een cabriolet, waarmee het in de winter niet prettig rijden is. Maar dit jaar schrijven opvallend veel meer mensen hun auto uit.” De gedeputeerde wil compensatie van het Rijk voor de gederfde inkomsten.

De coronacrisis leidde aanvankelijk tot stille wegen, maar nu pakken mensen juist vaak de auto om het openbaar vervoer te mijden. Openbaar vervoerbedrijven als Q-buzz merken dat aan de passagiersaantallen en ook zij lopen inkomsten mis. Vijf procent daarvan moeten ze zelf dragen, volgens Bijl. „De provincies dragen het overige risico”, stelt hij. „Maar daarvoor geldt een goede compensatieregeling van het Rijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu