Drenten steeds vaker samen bezig met duurzame energie

Steeds meer Drenten gaan met straat, buurt of dorp met duurzame energie aan de slag. Drenthe telt momenteel 150 gezamenlijke initiatieven.

De initiatieven die al zijn uitgegroeid tot heuse energiecoöperaties, zijn nu nog op de vingers van twee handen te tellen. Maar daar komt de komende jaren verandering in, is de stellige overtuiging van Frank Hart, programmaleider Samen Duurzaam van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe (NMfD).

Begeleiding

,,Veel bewonersinitiatieven zitten nu nog in de denk- en oriënteringsfase’’, zegt hij, wijzend naar de kaart van Drenthe met 150 felgekleurde pinnetjes. ,,In die fase begeleiden wij groepen. Wat is het doel, hoe groot is het draagvlak in straat, buurt of dorp en vooral ook: wat is de volgende stap? Binnen afzienbare tijd staan er meer pinnetjes op de kaart.’’

Opvallend: qua initiatieven lopen Emmen, Hoogeveen en vooral Meppel achter bij de rest van de provincie. ,,Er is nog veel missiewerk te verrichten’’, stelt Hart vast.

In Drenthe is een netwerk van organisaties bezig met duurzame energie. Behalve de NMfD zijn dit onder meer de provincie Drenthe, Drentse Energie Organisatie (DEO) en de Drentse Kei, die elk een eigen expertise inbrengen.

Regelingen

Er zijn meerdere regelingen om het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen, het oprichten van een energiecoöperatie met een eigen installatie van zonnepanelen of bijvoorbeeld het plaatsen van kleine windmolens aantrekkelijker te maken.

,,Het grote voordeel is in eerste instantie de quantumkorting, want als je groot inkoopt, betaal je minder. De provincie heeft de voucher-regeling: groepen kunnen voor 2500 euro deskundigheid inhuren. Deelnemers aan een postcoderegeling betalen aanzienlijk minder energiebelasting. Omdat een gezamenlijke energiecentrale een forse investering vergt, verstrekt de DEO namens de provincie leningen. Maximaal de helft van het te investeren bedrag tegen zeer gunstige voorwaarden. De andere helft moet bijeen worden gebracht door mensen die een aandeel in de coöperatie kopen.’’

,,Er moet een goed businessplan liggen"

Om tien tot vijftien huishoudens te voorzien van stroom, moeten al snel 150 panelen worden geplaatst. Het dak van een grote schuur of ander gebouw kan uitkomst bieden. ,,Om voor een gunstige financiering in aanmerking te komen, moet er een goed businessplan liggen. Het is de kunst het dak gratis te gebruiken of voor heel weinig huur. Een hoge huur bemoeilijkt het plan in hoge mate.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu