Geschokte reacties na dodelijk ongeval op N34 bij Borger. Vier mensen komen om het leven: 'Ineens werd het muisstil...'

Langs de N34 bij Borger, waar zondagavond vier personen omkwamen bij een verkeersongeval en vijf inzittenden ernstig gewond raakten, is geschokt gereageerd op het drama.

De chaos op de N34 bij Borger.

De chaos op de N34 bij Borger. Foto: Noordernieuws

Het ongeval vond plaats rond 20.50 uur. Het onderzoek naar de oorzaak ging tot diep in de nacht door. Bij het ongeluk kwamen een 24-jarige man uit Dalen, een 69-jarige vrouw en een 72-jarige man uit Assen en een 48-jarige man uit Gramsbergen om het leven. De vijf gewonden zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Talud

„Dit is schrikken, ik las er net over op internet en dacht ’wie weet kan ik wat doen’. Ik woon hier een paar straten vandaan”, wijst een omwonende rond middernacht. Toen waren er al vele hulpverleners ter plaatse.

Tientallen voertuigen van hulpdiensten staan zondagavond op de ongevalslocatie. Ook een andere omwonende blijft nog tot laat staan, hopend op betere berichten. „Hopelijk loopt het met de gewonden goed af. Ja, het is hier wel vaker raak langs de N34, al is dit een aparte plek zo hier bij de rotonde en de weg daaronder.” De politie onderzoekt of een auto van het talud is gereden. In totaal zijn zes auto’s en negen personen bij het ongeval betrokken.

Gele kruizen

Maandagmorgen staan er weer ’gewoon’ mensen op de bus te wachten, rijden ze naar de carpoolplek of fietsen ze met de boodschappentas naar hun bestemming. Het verkeer op de N34 is weer hervat. Slechts een aantal gele kruizen markeert de plaatsen waar het misging. In de berm en op het talud is aan het beschadigde gras te zien waar een auto verongelukte.

Getuige Koert Poelstra laat maandagmorgen vroeg de hond alweer uit. Hij heeft niet zo goed geslapen, erkent hij: „Ik heb alles gehoord. Ik woon sinds drie jaar hier vlak bij de weg, vanuit mijn raam kijk ik deze kant op. Ik kan het viaduct zien. Ik heb het gehoord en gezien, vreselijk.”

Poelstra vertelt ingetogen: „Ik hoorde geluiden, van schuivende auto’s. Een aantal belandde op het dak. Daarop werd het ineens even muisstil”, huivert hij, enige uren na het fatale drama. „Ik wist gelijk dat dit ernstig was. Auto’s waren zwaar beschadigd.”

Brandweerkazerne

Er was heel snel eerste hulpverlening ter plaatse. Poelstra: „Binnen een paar minuten. De brandweerkazerne is hier echt vlak achter.” Linten markeerden al snel de onheilsplek. „Er waren te veel mensen die kwamen kijken; je wilt ook niet dat kinderen dit allemaal zien. Het was helaas voor ons duidelijk dat een aantal mensen het niet had overleefd.”

De N34 staat te boek als locatie waar regelmatig ernstige verkeersongelukken plaatsvinden. Burgemeester Jan Seton (gemeente Borger-Odoorn), die zondagavond op locatie was om hulpverleners een hart onder de riem te steken, liet weten dat het politieonderzoek nog loopt. Het is voor hem belangrijk te weten wat er deze keer nu precies is gebeurd.

Getuige Poelstra: „Hier heeft verderop bijvoorbeeld een motorrijder een ongeluk gehad. Ik rij regelmatig over de N34 en je ziet het vaak maar net goed gaan...” Wellicht een middenbarrier maken om botsingen tegen te gaan, klinkt het uit de monden van meerdere bezorgde omstanders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu