Drenthe heeft half miljoen euro over voor vervolgonderzoek naar spoorlijn Coevorden - Rheine

De spoorlijn tussen Coevorden en Neuenhaus. Die is nu alleen nog geschikt voor goederenvervoer. Slechts een kilometer ligt op Nederlands grondgebied. Foto: DvhN

Is het laten rijden van personentreinen tussen Zuidoost-Drenthe en het Duitse Rheine haalbaar? De provincie Drenthe heeft een half miljoen euro over om dat te onderzoeken.

Gedeputeerde Staten heeft dinsdag aan Provinciale Staten voorgesteld om die 500.000 euro vanuit de Reserve Investeringsagenda beschikbaar te stellen. Sinds 2018 werkt Drenthe samen met Duitse partners aan dit project, maar Drenthe wil nu vaart zetten achter verder onderzoek.

Nog steeds is het plan om de passagierstreinen tussen Emmen, Coevorden en Rheine vanaf 2024 te laten rijden. Die verbinding houdt nu aan Duitse kant op bij Neuenhaus en in Drenthe bij Coevorden.

Slechts een kilometer ligt in Nederland

Op de bestaande spoorlijn tussen Coevorden en Neuenhaus rijden alleen goederentreinen. Om die lijn aan te passen voor personenvervoer, zit een aantal obstakels verbonden. Zo zijn er 43 onbeveiligde spoorwegovergangen die deels moeten verdwijnen. Het grootste deel van de lijn ligt in Duitsland, ongeveer een kilometer ligt in Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu