Drenthe is testprovincie voor app tegen corona: start op 17 augustus

Corona-app.

De app CoronaMelder van de Rijksoverheid wordt getest in Drenthe en Twente. Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge donderdagavond bekend bij de persconferentie. De test begint op 17 augustus.

De app waarschuwt mensen als ze (te lang) in de buurt zijn geweest van iemand met corona.

De app is binnenkort te downloaden. Als de test begint, op 17 augustus, werkt de app alleen in Twente en Drenthe. Ook andere Nederlanders kunnen de app downloaden, maar CoronaMelder werkt in andere regio's nog niet.

Gedeputeerde weet van niets

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) van de provincie Drenthe, die digitale ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij geen mening over de app heeft. ,,Ik heb me er niet in verdiept. Het is nieuw voor mij.''

Eerder was al wel duidelijk dat Twente proeftuin zou zijn voor de app. Het was tot de persconferentie van donderdag nog onduidelijk dat Drenthe ook in beeld was.

Hoe werkt de app?

De app maakt elke 15 minuten een willekeurige code aan. Met die code maakt de telefoon via Bluetooth verbinding met een andere telefoon. Zo wordt vastgesteld dat mensen bij elkaar in de buurt zijn geweest, hoe lang dat duurde en hoe groot de afstand ongeveer was.

De Rijksoverheid stelt dat niet wordt opgeslagen waar het contact plaatsvond en wie de personen waren.

Als later blijkt dat iemand corona heeft, krijgen gebruikers een melding dat ze (te lang) in de buurt zijn geweest van iemand met corona.

Onderstaande uitlegvideo is van de Rijksoverheid.

Nieuws

Meest gelezen

menu