Drenthe kampt met tekort aan technische vakmensen. Dit is waarom de vraag naar elektriciens, loodgieters en monteurs blijft toenemen

Woningbouw Foto: Rens Hooyenga

In september daalde het aantal WW-uitkeringen in Drenthe verder. Ook vanuit de bouw zitten steeds minder mensen in de WW. Dat meldt het UWV.

De bouw kampt met toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze beroepen alleen maar toe.

Ook verlaten de komende jaren veel oudere medewerkers de bouw door pensionering. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep.

WW in september verder gedaald

Eind september telde Drenthe 5.698 WW-uitkeringen. Dat is 2,3 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in september af met 63 uitkeringen (-1,1 procent) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in de afgelopen maand in de meeste sectoren, maar vooral in de uitzendsector, detailhandel en horeca.

Eind september 2021 was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ook ruim lager dan een jaar eerder (-25,5 procent). Sinds vier maanden ligt de WW er weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

Regionale verschillen

In september nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

UWV verstrekte eind september in de provincie Groningen 6.472 WW-uitkeringen; 2,5 procent minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind september 29,2 procent lager dan vorig jaar.

Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Friesland nam in september met 1,2 procent af tot 7.448. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 27,5 procent.

WW in heel Nederland gedaald

Eind september telde Nederland 207.918 WW-uitkeringen. Dat is 2,2 procent van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 212.661 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 4.743 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-2,2 procent).

In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in september af. Een jaar eerder telde Nederland 278.413 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 70.495 uitkeringen (-25,3 procent). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu