Drenthe keert zich tegen aanpak stikstof door politiek Den Haag: 'Boeren moeten blijven'

De onduidelijkheid over de nieuwe stikstofregels leidden afgelopen najaar tot felle protesten van boeren, zoals hier bij het TT-circuit bij Assen. Foto: Jaspar Moulijn

Boeren moeten blijven. De aanpak van uitkopen en bedrijfsbeëindiging moet plaatsmaken voor vernieuwing en kleinschaliger bedrijfsvoering.

Dit is de strekking van een motie die VVD en CDA woensdag indienen in Provinciale Staten van Drenthe, samen met PvdA, CU, GL, FvD en Sterk Lokaal. Daarmee is een meerderheid in zicht. De motie moet de visie verwoorden van de provincie Drenthe op de aanpak die minister Carola Schouten van Landbouw voor ogen heeft. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) gaat het Drentse standpunt eind deze maand overbrengen in een overleg met de minister.

Platteland verarmt

De politici in Drenthe zijn niet te spreken over de landelijke aanpak. Die zou te veel gericht zijn op het uitkopen van boeren, waardoor de uitstoot van stikstof vermindert. Het grote risico is dat het platteland verarmt, zeggen deze Drentse politici. Boerderijen komen leeg te staan, grond moet een andere bestemming krijgen, maar wat?

Daarom willen de genoemde partijen graag dat boeren zo veel mogelijk de kans krijgen om hun bedrijven voort te zetten. Innovatie en een kleinschaliger bedrijfsvoering zou tot verlaging van de stikstofuitstoot moeten leiden.

Strengere regels voor natuurbescherming

Sinds een uitspraak van de Raad van State een jaar geleden is duidelijk dat de provincies veel strenger moeten zijn bij het afgeven van vergunningen op basis van de wet Natuurbescherming. Nieuwe activiteiten in de buurt van natuurgebieden mogen alleen als de initiatiefnemers glashard kunnen aantonen dat dit niet leidt tot extra stikstofuitstoot, bij voorkeur moeten ze zorgen dat die uitstoot vermindert.

De initiatiefnemers kunnen die stikstofuitstoot in hun eigen bedrijfsactiviteiten compenseren, maar ook buiten hun bedrijf. Bijvoorbeeld door een andere boer uit te kopen en diens bedrijf te beëindigen. Hoe dit allemaal vorm moet krijgen, is een buitengewoon heet hangijzer tussen de provincies.

Drentse gedeputeerde werd kwaad

Dit bleek eerder dit voorjaar toen de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) als door een wesp gestoken reageerde op een actie van de provincie Noord-Brabant. Die kocht onder meer een boerderij in Ruinerwolde op om een logistiek centrum in de eigen provincie mogelijk te maken. Later boden de Brabanders hiervoor hun excuses aan.

Het Drentse statenlid Johan Moes (VVD) vindt het belangrijk dat de provincies in deze gevoelige zaken de regie krijgen. „We willen onwenselijke situaties voorkomen, zoals leegstand en het speculatief opkopen van stikstofruimte.” Zijn collega Siemen Vegter van het CDA wijst er op dat er nog veel onduidelijkheid en onzekerheid is bij boeren. Zij hebben voor de uitspraak van de Raad van State vorig jaar een vergunning aangevraagd voor activiteiten die toen nog toegestaan waren. Nu staat dat allemaal op losse schroeven. „We vragen de minister die onzekerheid weg te nemen. Het duurt nu allemaal te lang”, aldus Vegter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu