Geen ijsbaan in Drenthe, maar misschien een tweede in Groningen

Schaatsminnend Drenthe was teleurgesteld over de ijsbaansof, vorig jaar, in Hoogeveen. In Assen blijft het stil, definitief sinds vorige week. Rest de constatering dat Groningen overweegt een tweede ijshal te bouwen.

Impressie van miljoenenproject ijsbaan met zwembad dat niet doorgaat

Impressie van miljoenenproject ijsbaan met zwembad dat niet doorgaat

Voor schaatsliefhebbers in Drenthe was het een hard gelag dat, na een lange ijsbaanstrijd tussen Hoogeveen en Assen, ook de aanvankelijke winnaar de stekker uit het plan moest trekken. Geen ijsbaan in Hoogeveen.

Vanuit Assen werd vorige week het positieve bericht opgetekend dat de gemeente de financiën weer op orde lijkt te hebben. Voor een bezuinigingspakket van 5,5 miljoen euro was een greep in de spaarpotten noodzakelijk, waarmee de komst van een 400 meterkunstijsbaan definitief tot het verleden behoort. Geen ijsbaan in Assen.

Jarenlange soap

En hoe groot het bestuurlijke gestuntel op sommige momenten (met name in Hoogeveen en op het provinciehuis) ook was, iedereen bleef min of meer op de been in deze jarenlange soap.

De provincie legde de beschikbare 5 miljoen euro subsidie terug op de plank. Voor provinciale sportvoorzieningen die ‘een steuntje in de rug’ nodig hebben, niet per se een ijsbaan. En de provincie, zo vertelde gedeputeerde Henk Brink (VVD), besloot niet actief op zoek te gaan naar nieuwe plannen. Wie weet komt het geld nog eens van pas ter ondersteuning van een skihal, een wielerbaan of zelfs een betaald voetbalstadion.

Toen een nieuwe brandbrief van het gewest Drenthe van de KNSB (‘We laten dit niet gebeuren.’) begin dit jaar nog op de agenda stond in het Drents parlement, zei de VVD-fractie: ‘Maak het de ijsbanen in Heerenveen en Groningen nou niet moeilijker door ook in Drenthe nog een te bouwen.’ Kortom: er moest maar geen politiek enthousiasme meer ontstaan voor een dergelijk plan. Geen ijsbaan in Drenthe.

Extra ijsbaan

Maar had de ijsbaan in Groningen (sportcentrum Kardinge) het zo moeilijk als de VVD op dat moment dacht en suggereerde?

Inge Jongman, wethouder (ChristenUnie) in de gemeente Groningen, liet vorige maand in DvhN optekenen dat ze graag een extra ijsbaan aan het sportaanbod in haar Stad (en provincie) toe zou voegen.

Uit onderzoek naar de capaciteit van sportfaciliteiten in Groningen bleek dat (onder meer) behoefte is aan meer ruimte voor schaatsen. Data uit pre-coronatijden, vanzelfsprekend. De toekomst is wellicht wat ongewisser, maar de ijsbaan in sportcentrum Kardinge kan de drukte eigenlijk niet aan, vooral ’s avonds niet.

Bij de renovatie van Kardinge, die voor 2023 op de planning staat, ziet Jongman graag een uitbreiding van het ijs (en ook het zwemwater, overigens). Die extra ijsbaan hoeft niet per se bij Kardinge zelf te komen, zei ze. „Veel schaatsers komen van buiten de gemeente (Groningen), dus zijn we met de provincie in gesprek over regionale samenwerking.”

De provincie Groningen welteverstaan, die samenwerking gaat waarschijnlijk niet tot over de grens.

Hoe de wereld – klein en groot – er na de coronacrisis uitziet, kan niemand voorspellen. Echter, afgaand op de plannen die er zijn in Stad zou het zomaar kunnen dat het Noorden er in de komende jaren, vanwege vraag en behoefte, een ijsvloer bij krijgt.

Maar niet in Drenthe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu