Drenthe leert Den Haag een lesje: het is tóch gelukt met zonnepanelen voor voetbalvereniging Nieuw-Buinen

Voetbalvereniging Nieuw Buinen is klaar voor een flinke sprong in de toekomst. Zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s en douchen met op schone energie verwarmd water. Vanaf komend voorjaar gaat het allemaal gebeuren.

Siert van der Laan wil graag zo snel mogelijk starten met het duurzaam maken van vv Nieuw Buinen.

Siert van der Laan wil graag zo snel mogelijk starten met het duurzaam maken van vv Nieuw Buinen. Foto Marcel Jurian de Jong

Voorzitter Siert van der Laan van de vv Nieuw Buinen is helemaal blij met de subsidie van 41.400 euro die de provincie de voetbalclub dinsdag verstrekte. Het is het sluitstuk van een lang en moeizaam traject. „Afgelopen weekend hebben we nog een hobbel genomen”, zegt hij. „Toen is een grote meerderheid van onze leden akkoord gegaan met de veranderingen.” Helemaal vanzelfsprekend was dat niet, want sommige leden hikten wel aan tegen de forse investeringen waar de club voor staat.

Maar de club krijgt volop financiële steun, want eerder zegde zonne-energiebedrijf Powerfield al een bijdrage toe. Dit bedrijf levert de vv Nieuw Buinen ook de nodige technische ondersteuning. „Ik ga nu snel met Powerfield spijkers met koppen slaan”, zegt Van der Laan.

Komend voorjaar is het klaar

Komend voorjaar moeten de veranderingen klaar zijn, dan liggen er zonnepanelen op het dak van het clubhuis en doet de vereniging het binnen en buiten helemaal met ledverlichting. Op de parkeerplaats komen laadpalen voor elektrische auto’s. „Kun je tijdens de wedstrijd je accu opladen”, zegt Van der Laan. „Er komen toch steeds meer elektrische auto’s. Het parkeerterrein is buiten het hek, dus ook wanneer we dicht zijn, kun je hier je auto opladen. We denken nog na over een pasjessysteem of iets dergelijks.”

V.v. Nieuw Buinen is symbool geworden voor de problemen met de energietransitie. De club had een mooie subsidie gekregen om zonnepanelen aan te schaffen. De veldverlichting vergt flink wat stroom en die kun je zo milieuvriendelijk opwekken. Maar een op een gaat dat niet, want wanneer de zon schijnt heb je die veldverlichting niet nodig en moet je de stroom aan het net leveren. Netwerkbedrijf Enexis maakte daar bezwaar tegen: de netcapaciteit is hiervoor te klein.

Uit Den Haag kwam geen oplossing

De kwestie is tot in de Tweede Kamer besproken, maar uit Den Haag kwam geen oplossing. Toen schreef gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) een soort prijsvraag uit. Welk bedrijf weet een oplossing? Als winnaar kwam Iwell uit de bus, die een opslagsysteem met accu’s bedacht.

Het plan is verder uitgewerkt en nu kunnen ook de gasboilers vervangen worden door een elektrisch warmwatersysteem, gevoed door stroom uit de accu’s.

Gedeputeerde Stelpstra glimt wanneer hij het subsidiebesluit toelicht. „Het is toch maar mooi gelukt wat in Den Haag niet gelukt is.” Hij kondigt een brief aan naar enkele Kamerleden die zich voor de vv Nieuw Buinen hebben ingezet. „Van onze ervaringen kunnen andere regio’s ook profijt hebben.” Aan de prijsvraag deden meerdere bedrijven mee. „Hun oplossingen zijn in sommige situaties waarschijnlijk zeer goed bruikbaar. We gaan daar gewoon problemen bij zoeken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu