Drenthe loopt warm voor komst van tiny houses

Tiny Houses. Foto: Rendiz

Op meerdere plekken in Drenthe zijn er plannen voor de bouw van zogeheten tiny houses. Assen, Emmen en Hoogeveen lopen warm voor de miniwoningen.

Tiny houses zijn woningen voor alleenstaanden of kleine huishoudens van maximaal vijftig vierkante meter met een vaak duurzaam karakter. De plannen zijn het verst gevorderd in Emmen en Assen. In Emmen wil het Limburgse bedrijf C3 Living twaalf tiny houses plaatsen aan het Hemrikkwartier in de wijk Delftlanden.

‘Huisjes niet wegstoppen’

Het gaat om verplaatsbare huisjes die zijn bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. ,,Dit kunnen jongeren zijn, alleenstaanden, of mensen die vanuit een scheiding tijdelijk onderdak zoeken’’, vertelt Peter Broekmans, initiatiefnemer van C3 Living. De woningen zijn onder meer voorzien van een eigen keuken, douche en toilet.

Assen gaat tien tot twaalf tiny houses bouwen. ,,De huizen komen in het Havenkwartier’’, zegt wethouder Albert Smit (PvdA). Waar weet hij nog niet precies. ,,Maar we gaan ze niet wegstoppen op een onzichtbare plek’’, zegt de wethouder.

Assen bouwt de maximaal twaalf tiny houses niet zelf. ,,We zijn in gesprek met meerdere potentiële bouwers. ,,Er is belangstelling genoeg bij initiatiefnemers.’’

Crowdfunding

De gemeente is er nog niet helemaal uit voor wie de tiny houses worden bestemd. ,,We moeten de doelgroep nog benoemen. Brengen we er van alles en nog wat in onder – vrijheid, blijheid – of bouwen we voor een specifieke groep. Denk daarbij statushouders, jongeren of gescheiden ouderen’’, vertelt Smit.

C3 Living zamelt op dit moment via crowdfunding geld in voor het project in Emmen. Particulieren kunnen zo geld investeren in de tiny houses. Inmiddels is al ruim 120.000 euro opgehaald en daarmee is het streefbedrag gepasseerd. Meer dan negentig mensen hebben geld in het project gestoken.

Wanneer de huizen precies worden geplaatst in Emmen is nog niet bekend. Volgens C3 Living is de vergunningsaanvraag op dit moment in de laatste fase.

Hoogeveen heeft ook interesse voor de tiny houses. De onderkomens moeten op het voormalige NCH-terrein komen, langs de Griendtsveenweg. Dat kan echter nog wel even duren, want de bodem van het vervuilde terrein moet eerst gesaneerd worden. Dat kost veel geld. Indien de schoonmaak te lang op zich laat wachten, overweegt de gemeente naar een andere locatie voor de kleine huisjes uit te kijken.

Nieuws

menu