Drenthe roept vermindering van bomen halt toe na vragen van Forum voor Democratie

Houtkap in De Strubben/Kniphorstbos leidde enkele jaren geleden tot veel discussie. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal bomen in Drenthe neemt sinds 2013 langzaam maar zeker af. Dit proces gaat de provincie nu een halt toeroepen.

Dit zegde gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) toe nadat Forum voor Democratie de vermindering van het aantal bomen in Drenthe op de agenda van Provinciale Staten zette. Forum betoogde dat het verdwijnen van bomen het karakteristieke Drentse landschap dreigt aan te tasten en kreeg bijval van de andere fracties.

Voor elke Drent staan er 12 bomen

Nu telt de provincie 5,2 miljoen bomen, dat zijn 12 bomen per inwoner. De gemiddelde Nederlander moet het met 9 bomen stellen, zo blijkt uit een staatje van Forum. Het aantal bomen is tussen 2013 en 2017 met 2,9 procent afgenomen.

Bosbeheerders vragen vaak kapmeldingen aan omdat ze hun bos willen verjongen, stellen GS in antwoord op vragen van Forum. Ook verdwijnen er wel eens bomen om die bijvoorbeeld het uitzicht voor een uitrit belemmeren, of vanwege een gewijzigde verkeerssituatie. Er geldt weliswaar een herplantingsplicht, maar kennelijk loopt het aantal bomen dus toch langzaam terug.

Statenlid Rob Camies van Forum wijst er op dat bomen tijdens hun groei ook CO2 uit de lucht halen, wat dus weer helpt tegen de klimaatverandering. Jumelet erkent dat dit een reden te meer is om met onder andere Staatsbosbeheer het gesprek aan te gaan over uitbreiding van het bosareaal in Drenthe.

Nieuws

Meest gelezen

menu