Drenthe speurt naar energieslurpers

Tjisse Stelpstra, Ko Vester en Jan Luuk Stel (vlnr) bekijken de inhoud van de koffer. FOTO JASPAR MOULIJN

Statenleden en medewerkers van de provincie Drenthe speuren vanaf woensdag een maand lang naar energieslurpende apparaten in hun eigen huis.

Ze doen mee aan een actie die is opgezet door Drenthe In Transitie in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen en Buurkracht, een niet-commerciële poot van Enexis. Doel is om mensen bewust te maken van het energieverbruik van huishoudelijke apparaten en de manier waarop met stroomvreters wordt omgegaan. De deelnemers meten het energiegebruik van apparaten thuis en delen na afloop de resultaten.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) gaf dinsdagmiddag op het provinciehuis het startsein. De GasUnie ging de provincie Drenthe al voor met een dergelijke actie.

,,Daar heeft de deelname geleid tot flink wat investeringen in met name nieuwe koelvries-combinaties’’, zegt Carina Wiekens, onderzoeker aan de Hanze. ,,Mensen zijn zich vaak niet bewust hoeveel energie oudere apparaten verbruiken. Ook binnen onze eigen organisatie hebben we nu de ambitie om zo’n actie te houden.’’

De deelnemers krijgen (in teams) een koffer mee waarin een aantal energieverbruiksmeters zit. Die kunnen bijvoorbeeld in euro’s de kosten van een enkele draaibeurt van de wasmachine meten. Gedeputeerde Stelpstra verwacht niet meteen een nieuwe wasmachine of koelvries-combinatie aan te hoeven schaffen. ,,Ik heb recent al een aantal defecte apparaten vervangen. Vermoedelijk zijn de takkenversnipperaar en de bladblazer bij mij de grootverbruikers.’’

Nieuws

menu