Drenthe subsidieert duurzame terrasverwarming

De gedeputeerden Tjisse Stelpstra (rechts) en Henk Brink tonen de dekentjes waarmee horecabezoekers zich de komende maanden warm kunnen houden. Foto DvhN

De provincie Drenthe steekt horeca-ondernemers een hart onder de riem met een subsidieregeling voor duurzame terrasverwarming.

Horeca-ondernemers kunnen bijvoorbeeld geld krijgen als ze verwarmde kussens gebruiken in plaats van warmtestralers die op palen staan. De gedeputeerden Henk Brink (VVD) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) maakten de regeling dinsdag bekend. „We hebben hem nog niet tot op de komma bekend gemaakt, maar we willen hem alvast bekend maken, zodat horeca-ondernemers er mee aan de slag kunnen”, zegt Brink.

Pragmatisme en idealisme

Het plan vloeit voort uit een combinatie van pragmatisme en idealisme, stelt Stelpstra. „We willen de horeca door de winter helpen. De ondernemers hebben het heel moeilijk en we zien dat ze hun terrassen de komende wintermaanden zo veel mogelijk open willen houden. Dat gebeurt toch, dus we willen hen stimuleren dat zo milieuvriendelijk mogelijk te doen.”

Terrasverwarming vergt veel energie, maar de beide gedeputeerden hopen dat ze met hun regeling de vindingrijkheid bij ondernemers stimuleren. Hopelijk komen ondernemers met oplossingen om het energieverbruik binnen de perken te houden. De provincie zal dergelijke initiatieven stimuleren met 1000 tot 3000 euro per ondernemer. De provincie trekt 100.000 tot 200.000 euro voor de regeling uit. Voorwaarde is dat de nieuwe toepassingen aanzienlijk minder energie gebruiken dan de gemiddelde terrasverwarming.

‘Absoluut een goed idee’

Horeca-ondernemer Sander Vos uit Westerbork reageert verrast. „Absoluut een goed idee”, zegt hij. „Al is mijn eerste vraag: wat is duurzaam? Wij zijn ook al bezig met terrasverwarming bij het Wapen van Westerbork. We willen daar een soort tent plaatsen, die aan de zijkant voor een derde open is en voor twee derde dicht. Dat is al energiezuiniger dan als je onder elke parasol een warmtestraler plaatst.”

Vos beaamt dat veel ondernemers hun terras de komende maanden open willen houden. „Buiten mag je nu eenmaal meer dan binnen. Je kunt dan meer mensen ontvangen. Maar het is ook een kostenpost, die terrasverwarming.”

Fleece-dekens voor horecabezoekers

„Eerst isoleren, dan verwarmen”, zo vat Brink milieuvriendelijk gedrag kernachtig samen. Daarom deelt de provincie de komende weken fleece-dekentjes uit aan horeca-ondernemers. „Als hun gasten lekker warm onder de deken zitten, hoef je minder te verwarmen.”

Een opmerkelijk gegeven is dat GroenLinks onderdeel is van het college van GS, een partij die weinig op heeft met terrasverwarming. Gedeputeerde Hans Kuipers van die partij was niet aanwezig bij de presentatie. Volgens Brink en Stelpstra is het besluit in volledige harmonie genomen. „Hans woont in Meppel en ziet ook wel dat de terrassen de komende maanden gewoon open blijven”, zegt Brink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu