Drenthe vecht overwinning aan van natuurbeschermers op luchthaven Eelde

De provincie Drenthe gaat in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak dat zij de ontheffing beter moet onderbouwen om vogels af te schieten op Groningen Airport Eelde.

Om de veiligheid van het vliegverkeer te waarborgen, is het soms noodzakelijk dieren af te schieten.

Om de veiligheid van het vliegverkeer te waarborgen, is het soms noodzakelijk dieren af te schieten. Foto: Geert Job Sevink

„We zijn het niet eens met de rechter dat hiervoor een faunabeheersplan nodig is”, verklaart gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks). „De situatie op ‘Eelde’ is een andere situatie dan die waarvoor je zo’n plan nodig hebt.”

Schieten mag alleen voor vliegveiligheid

In de ontheffing aan de luchthavendirectie staat volgens Kuipers dat vogels en andere dieren afschieten alleen mag als dat voor de vliegveiligheid noodzakelijk is en als andere maatregelen (eerst het gebied onaantrekkelijk maken en verjagen als dat niet helpt) niet nodig is. „Bij een faunabeheersplan gaat het er om te zorgen dat er niet te veel van bepaalde soorten komen en ook niet te weinig.” Volgens Kuipers beschikt de luchthavendirectie over voldoende expertise om zelf de vogelstand binnen de perken te houden.

In mei deed de rechtbank in Groningen uitspraak in een zaak die door Animal Rights en Fauna4Life tegen de provincie Drenthe was aangespannen. De natuurorganisaties zijn fel tegen het afschieten van dieren op en rond de luchthaven. De rechter oordeelde dat er dermate veel voorwaarden in de provinciale ontheffing zijn opgenomen, dat er eigenlijk een beheersplan moet komen.

Kuipers: „Wij menen dat de luchthavendirectie in het uiterste geval snel moet kunnen opschalen om de veiligheid te waarborgen.” Het is volgens hem bepaald niet zo dat dieren massaal het loodje moeten leggen op en rond de luchthaven. „In de afgelopen zeven jaar zijn hier 72.623 dieren geteld, terwijl er 380 beheerd moesten worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu