Drenthe verzet zich tegen harde lijn Kamp

FOTO ARCHIEF DVHN

,,De minister drukt het windpark erdoor en is ons op geen enkel punt tegemoetgekomen’’, constateert gedeputeerde Tjisse Stelpstra.

Teleurstelling
Zijn reactie op het ontwerp-inpassingsplan, dat de veenkoloniën opzadelt met vijftig reusachtige windmolens, druipt van teleurstelling. Drouwenermond en Gasselternijveenschemond blijven omsingeld door rijen windmolens. En de molens blijven ‘te dicht’ liggen bij Nieuwediep en megaradiotelescoop Lofar.

,,Ik hoop nu echt dat hij nog iets doet met de inspraakreacties’’, reageert de gedeputeerde. Tegen het ontwerp-inpassingsplan wordt ongetwijfeld een karrenvracht aan bezwaren en zienswijzen ingediend. Ook door de provincie zelf.

,,De minister houdt tot het laatste toe zijn kaarten op de borst’’, veronderstelt gedeputeerde Stelpstra. Misschien dat de Tweede Kamer de drastische plannen nog corrigeert. Dinsdag komt een aantal moties in stemming. In een motie vraagt de ChristenUnie de dubbele lijn van windmolens bij Drouwenermond te schrappen. Ook pleit de partij voor grotere windturbines, waardoor het aantal windmolens minder wordt.

Lofar
Het CDA en ChristenUnie vragen in een motie extra aandacht voor Lofar, dat de nabijheid van windmolens vreest. De SP maakt zich in een motie sterk voor het plaatsen van zonnepanelen, deels als alternatief voor windmolens. Vrijdag volgt nieuw overleg tussen sterrenkundig instituut Astron, gedeputeerde Stelpstra en Economische Zaken.

Spoedappèl
De gemeentebesturen Borger-Odoorn en Aa en Hunze proberen nog langs gerechtelijke weg het tij te keren. Binnenkort dient een spoedappèl bij het Gerechtshof in Den Haag. Wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn: ,,Wij blijven doen wat we kunnen.’’

,,Wat mensen vergeten is dat de minister de plannen van het windpark al fors heeft teruggeschroefd’’, reageert Hans Mentink namens de windboeren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu