Drenthe wil druk op minister om betere afhandeling mijnbouwschade

Drenthe wil ook buiten Groningen een onafhankelijke afhandeling van mijnbouwschade. Foto ANP

De afhandeling van mijnbouwschade moet beter. De provincie Drenthe roept de fracties in Provinciale Staten op om daarvoor te lobbyen bij hun partijgenoten.

Dit blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten, het Drents Parlement. De gedeputeerden zijn aangebrand omdat de minister voor Drenthe gunstige adviezen van de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) in de wind slaat.

Ongenoegen bij gedeputeerde Stelpstra

Rondom kleine gasvelden buiten Groningen, maar ook bij zout- en oliewinning, kan schade ontstaan. In Groningen geldt een eigen protocol met omgekeerde bewijslast, daar buiten niet.

De Tcbb wil dat ook elders invoeren, maar daarin gaat minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken niet mee. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) sprak daarover in juli al zijn ongenoegen uit.

Onafhankelijke commissie met bindende adviezen

Het gaat dan bijvoorbeeld om de bewijslast, die volgens de Tcbb niet bij de melder moet liggen. Ook wil de Tcbb niet dat een mijnbouwbedrijf schadevergoedingen uitkeert, dit moet een onafhankelijke Commissie Mijnbouwschade doen. Die commissie zou ook bindende adviezen moeten uitbrengen. Ook is het wenselijk dat op termijn één organisatie zowel in Groningen als in de rest van Nederland de schadeafhandeling gaat doen.

Een commissie in de Tweede Kamer praat binnenkort met de minister over deze materie, mogelijk donderdag al. Daarom hoopt het college van GS via de Statenfracties en hun partijgenoten in Den Haag de druk op de minister te kunnen opvoeren.

Nieuws

menu