Drenthe wil geld van Rijk bij opknappen vakantieparken

Gedeputeerde Henk Brink en wethouders van zes gemeenten hopen geld los te krijgen van het Rijk voor een verdere versterking van de vakantieparken in Drenthe. Foto DvhN

Drenthe wil een extra impuls geven aan de verbetering van de vakantieparken. Provincie en zeven gemeenten vragen 5 miljoen euro van het Rijk, waar ze zelf nog eens 5 miljoen bij willen leggen.

Niet alle vakantieparken in Drenthe staan er goed voor. Uit onderzoek van ZKA Leisure Consultants onder 209 parken bleek dat 42 procent ‘niet vitaal’ is.

In versukkeling geraakt

Dat kan diverse oorzaken hebben. De boel is in versukkeling geraakt door te weinig investeringen, bijvoorbeeld, maar ook hebben sommige parken hun recreatiefunctie (gedeeltelijk) verloren doordat mensen er permanent zijn gaan wonen. In enkele gevallen vinden er zelfs criminele of ongewenste activiteiten plaats, zoals mensenhandel of prostitutie.

De provincie probeert dit al enkele jaren bij te sturen. Kansrijke en mooie vakantieparken krijgen een steun in de rug, matige parken krijgen de kans zich te verbeteren en slechte parken worden gesaneerd. Tot 2023 is daarvoor 8,7 miljoen euro beschikbaar, daar moet nu dus een flinke schep bovenop. Gedeputeerde Henk Brink doet hiertoe een beroep op de zogenoemde Regio Deals. Een project van minister Carola Schouten (ChristenUnie) om de sociaal-economische structuur in gebieden buiten de Randstad te versterken.

Toeristen lopen hier de deur plat

Volgens Brink is het erg belangrijk dat Drenthe goede vakantieparken heeft. Steeds meer toeristen weten de provincie te vinden. Het aantal overnachtingen nam tussen 2013 en 2018 toe van 3,4 miljoen naar 4,6 miljoen. Er gaat jaarlijks 1,7 miljard euro in om in de Drentse vrijetijdseconomie, 1 op de 10 Drenten verdient er zijn brood. Het gaat om 24.000 banen. Brink wil deze kip met gouden eieren verder koesteren.

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld en De Wolden doen mee aan de aanvraag voor de Regiodeal. Volgens wethouder Jeroen Westendorp (ChristenUnie) van de gemeente Noordenveld is het zaak per park een apart plan te maken. Het ene park heeft nog wel goede kansen om toeristen te trekken, andere parken moeten een andere bestemming krijgen, bijvoorbeeld natuur. De burgemeesters zullen er bovenop moeten zitten om parken aan te pakken waar criminele activiteiten plaatsvinden.

Bouw huizen waar mensen tijdelijk kunnen wonen

Daarnaast moeten er oplossingen komen voor mensen die noodgedwongen op een vakantiepark wonen, bijvoorbeeld buitenlanders die hier tijdelijk werken of mensen die na een verbroken relatie geen gewoon huis meer hebben. Westendorp: „We willen voor deze groepen huizen bouwen waar ze tijdelijk kunnen wonen, zodat ze niet meer naar een vakantiepark hoeven.” Volgens Westendorp komen er ook kinderen te wonen op een vakantiepark, waar ze niet altijd veilig zijn. Degemeente Tynaarlo heeft al een concreet plan voor dergelijke tijdelijke woningen.

De aanpak van slecht functionerende parken is nog niet zo gemakkelijk, weet Brink. Gemeenten hebben er vaak weinig zicht op wat er gebeurt, weten niet hoeveel mensen er verblijven en wat er allemaal achter de slagbomen gebeurt. Brink: „Ik heb er waardering voor dat gemeenten er mee aan de slag willen om dit aan te pakken.”

Eigendomsverhoudingen soms ingewikkeld

De gedeputeerde wijst er op dat de eigendomsverhoudingen soms ingewikkeld zijn, in plaats van één eigenaar is er dan een vereniging van eigenaren. De gemeenten gaan samenwerken met allerlei instanties, zoals de GGD en het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC), dat al veel onderzoek heeft gedaan naar permanente bewoning en mogelijke criminaliteit op vakantieparken.

Ook de recreatieondernemers zijn blij met de extra aandacht voor de vakantieparken. Brink en de wethouders van de zes gemeenten presenteerden daarom hun plannen vanuit een boomhut op vakantiepark Torentjeshoek in Dwingeloo, in hun ogen een goed voorbeeld van een plek waar toeristen prima kunnen verblijven.

Nieuws

menu