Ook Drenthe stelt opcenten ter discussie: 'Het is nog volstrekt niet duidelijk hoe het er allemaal uit gaat zien'

Assen start, net als de andere provincies, de discussie over de afschaffing van de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Er komt dan wel een andere belasting voor in de plaats. Dat maakt de kwestie wel erg ingewikkeld, waarschuwt woordvoerder Eddy Beuker van de provincie.

Autobezitters betalen via de opcenten  belasting aan de provincie, maar velen zijn zich daarvan nauwelijks bewust.

Autobezitters betalen via de opcenten belasting aan de provincie, maar velen zijn zich daarvan nauwelijks bewust. Foto Shutterstock

Veel mensen hebben het nauwelijks in de gaten, maar ze betalen elke maand een paar tientjes aan de provincie. Dit zijn de zogenoemde opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Het geld belandt in de algemene middelen, er is dus geen relatie met het onderhoud van de provinciale wegen. Komt bij dat er steeds meer elektrische auto’s komen die geen houderschapsbelasting betalen. Dit maakt het een ondoorzichtige belasting en de provincies willen hem wel vervangen door een ander stelsel.

Leaseauto’s betalen in Flevoland belasting

Helemaal eerlijk is de belasting ook niet, vinden ze op het Provinciehuis in Assen. Beuker: „In Flevoland zijn een paar grote autoleasemaatschappijen gevestigd. De opcenten die over die auto’s wordt betaald, gaat dus naar Flevoland. Terwijl de berijders misschien wel in Drenthe wonen. Maar hier zit geen enkele leasemaatschappij.”

Toch: de provincie Drenthe krijgt elk jaar een slordige 57 miljoen euro aan opcenten binnen. Dat is geen klein bier, het is na de uitkering uit het Provinciefonds de grootste inkomstenpost. Dit betekent dat er een andere inkomstenbron moet worden aangeboord. De provincies willen dan wel een eigen belasting, want ze willen niet helemaal afhankelijk zijn van het Provinciefonds, dat door het Rijk wordt gevuld.

„De discussie hierover is nog erg pril”, zegt Beuker. „Op verzoek van het Interprovinciaal Overleg hebben we gezegd dat we de discussie wel willen aangaan. Maar het is nog volstrekt niet duidelijk hoe het er allemaal uit gaat zien.”

Beuker wijst op het gegeven dat Drenthe 492.000 inwoners heeft en Zuid-Holland 3,7 miljoen. Terwijl het oppervlakte van beide provincies vergelijkbaar is. Komt er een nieuwe belasting waar alle inwoners aan meebetalen, dan kan dat voor het dunbevolkte Drenthe dus onvoordelig uitpakken. Het maakt de kwestie volgens Beuker tamelijk ingewikkeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu