Drents éénakterfestival toert volgend jaar zomer langs de openluchttheaters

Winnaar ‘Kört&Goed’ 2019: Crescendo Gieterveen. Foto: Anneke Bloema

De noeste arbeid van toneelschrijvers is in de afgelopen maanden niet voor niets geweest. De éénakters die uit de cursus van Huus van de Taol uit Beilen zijn voortgekomen, worden volgend jaar juni opgevoerd. Niet binnen, maar in de openluchttheaters van Drenthe.

Huus van de Taol is nu op zoek naar toneelgroepen die aan het Drentstalige éénakterfestival Kört&Goed willen meedoen.

Aanvankelijk stond het festival voor maart 2021 op de kalender. ,,Maar de anderhalvemeterregel voor en op het podium is in veel dorpshuizen en zalen niet goed te handhaven”, zegt woordvoerder Bert Rossing. ,,Daar is meer ruimte en frisse lucht voor nodig. En dus heeft het Huus van de Taol besloten om het festival te spelen daar waar er wel ruimte en frisse lucht is.”

De cursus leverde tien nieuwe toneelstukken op. ,,Dit om het Drents toneel te stimuleren. Ze zijn niet geschreven met coronaregels in het achterhoofd”, zegt Rossing. ,,Toch zijn ze prima geschikt zijn om in de zomer in het openluchttheater te spelen. ‘Ok een vrijscène kan hiel best… op ofstand! ’t Is gewoon een extra uutdaging veur de regisseurs!’”

Binnenkort maakt het Huus van de Taol bekend in welke openluchttheaters de drie voorrondes en de finale plaatsvinden.

Toneelverenigingen en andere groepen toneelspelers kunnen zich tot 1 december aanmelden voor Kört&Goed door een mail te sturen naar [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu