Drents Archief presenteert interactieve kaart van Kamp Schattenberg. Met foto's, verhalen en herinneringen

De interactieve kaart van Schattenberg is gebaseerd op een oude plattegrond van het Molukse woonoord. Foto: Drents Archief, fotocollectie Drents Museum

Het Drents Archief heeft een interactieve kaart gemaakt van Kamp Schattenberg. Hierop zijn verhalen en foto’s te zien van de Molukse bewoners van het kamp.

Een groep vrijwilligers is meerdere jaren bezig geweest om zo’n vijfhonderd foto’s, die vanuit het Drents Museum aan het Drents Archief zijn toegevoegd, te voorzien van plaatsbepaling, namen en omschrijving. Toen die klus klaar was, ontstond de wens om deze foto’s op een toegankelijke en mooie manier te presenteren aan het publiek.

Barakken

„Dat idee heeft uiteindelijk deze interactieve kaart opgeleverd”, zegt projectleider Marga Renkema van het Drents Archief. „Hierop zie je heel mooi alle beschikbare foto’s met informatie, precies op de plek waar ze vandaan komen. Je ziet de woonbarakken, maar ook onder meer het hospitaal, de kleuterschool en winkels.”

De kaart, met foto’s uit de jaren vijftig en zestig, is op een grote tafel met touchscreen te bekijken in het archiefgebouw aan het Museumlaantje. Ook is een iets minder gedetailleerde versie te zien via de website geheugenvandrenthe.nl. Vanwege privacywetgeving ontbreken hier namen bij de foto’s.

Zeventig jaar Molukkers in Nederland

De ontwikkeling van de interactieve kaart van kamp Schattenberg is één van de manieren waarop het Drents Archief stil wil staan bij zeventig jaar Molukkers in Nederland. In 1951 werden duizenden Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen vanuit voormalig Nederlands-Indië op de boot naar Nederland gezet. De gezinnen werden door de Nederlandse regering ‘tijdelijk’ ondergebracht in voormalige werk- of concentratiekampen, oude kazernes of kloosters.

Naast de kaart heeft het archief ook een kleine fototentoonstelling opgezet, is er een podcastserie gemaakt met RTV Drenthe en is er een online escaperoom ontwikkeld. Dit alles is te vinden via de website van het Drents Archief.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu