Drents Museum in Assen ontvangt ruim 108.000 bezoekers in 2021. De hoogtepunten: Viva la Frida over het leven van Frida Kahlo en de tentoonstelling over Henk Helmantel

Een van de hoogtepunten was de opening van de kunsttentoonstelling Viva la Frida – Life and art of Frida Kahlo door koningin Máxima. Foto: Drents Museum

Het Drents Museum in Assen mocht afgelopen jaar 108.204 bezoekers verwelkomen. Dat zijn er meer dan het jaar ervoor met 95.000 bezoekers.

Het museum was pas vanaf 5 juni toegankelijk voor bezoekers. De hoogtepunten waren de opening van de kunsttentoonstelling Viva la Frida – Life and art of Frida Kahlo door koningin Máxima en de overzichtstentoonstelling over Henk Helmantel die tot 5 september te zien was. Het museum is sinds de nieuwe lockdown gesloten tot tenminste 14 januari.

Algemeen directeur Harry Tupan: ‘Ook dit jaar is onze sector hard getroffen. De voortdurend veranderende RIVM-richtlijnen vroegen om een groot aanpassingsvermogen en veerkracht van onze medewerkers en van onze bezoekers. In 2021 zijn we slechts 28 weken open geweest. We zijn verheugd dat toch nog zoveel bezoekers hebben kunnen genieten van onze presentaties. Deze tijd heeft ons wederom laten inzien hoe belangrijk de schoonheid van kunst voor iedereen is en dat het voor velen troost biedt. Ondanks alles blijven we met ambitie en vertrouwen naar de toekomst kijken. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan onze programmering voor de komende jaren, waaronder een geheel nieuwe collectiepresentatie die medio 2023 gereed zal zijn.’

Programma 2022: Armeense cultuur, Neo Rauch en Pompeï

In het voorjaar presenteert het Drents Museum de langverwachte grote internationale archeologie-tentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië, die al eerder in 2020 gepland stond. Objecten, zoals gouden en zilveren sieraden en bronzen beeldjes én een uniek reliek van de Ark van Noach, komen vanuit Yerevan naar Assen en zijn vanaf 24 april te zien.

Vanaf 9 oktober volgend jaar staan de schijnwerpers op het werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch (1960). Zijn imposante kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In de grote overzichtstentoonstelling ligt de focus volledig op Rauchs werk op papier.

Vanaf het najaar toont het Drents Museum een tentoonstelling over Pompeï met spectaculaire voorwerpen die na de eruptie van de Vesuvius onder lava werden bedolven. De tentoonstelling laat ondanks de ramp juist de schoonheid van onder andere bronzen beelden, fresco’s, mozaïeken en gevulkaniseerde meubelen zien.

Metershoge fantasiefiguren

Ook is vanaf 20 februari de tentoonstellingsinstallatie Tolerance Test van Charlotte Schleiffert (1967) voor het eerst in Nederland te zien. Haar metershoge fantasiefiguren komen in een kring bijeen en worden theatraal voor het voetlicht gebracht met licht, geluid en een verhaal.

Vanaf 10 april 2022 geeft het museum het podium aan kunstenaar Sam Drukker (1957). In de tentoonstelling De man in de spiegel zijn ruim 60 zelfportretten van Drukker te zien uit de periode 1980 tot nu.

Op 17 april 2022 opent de tentoonstelling Johanna van Eijbergen (1865-1950) – Markante metaalkunstenaar. Van Eijbergen was de enige vrouw in Nederland die zich rond 1900 op het gebied van de metaalkunst waagde. Het Drents Museum presenteert haar ontwerpen met wonderschone decoraties van gestileerde bloemen en dieren.

Nieuws

Meest gelezen

menu