Renze Bergsma, nieuwe burgemeester van Coevorden: Drents kwartiertje is nóg wat ruimer dan in Brabant

De nieuwe burgemeester van Coevorden Renze Bergsma krijgt bij zijn beëdiging een boek over Drenthe van de commissaris Jetta Klijnsma. Foto: Boudewijn Benting

Renze Bergsma, de nieuwe burgemeester van Coevorden, is nog maar een paar dagen onderweg in zijn kennismakingsronde. ,,Maar een ding weet ik nu al. Het Drents kwartiertje is nóg wat ruimer dan de Brabantse variant.’’

Hij zei dat vrijdagavond bij zijn installatie tot burgemeester. Dat gebeurde in de oude machinefabriek in de Sint Jansstraat, in plaats van de eigen raadszaal. Die was namelijk bezet door theater Hofpoort.

Net als in zijn sollicitatiebrief noemde Bergsma (45) Coevorden ook nu een vijfsterrenplusgemeente. Commissaris Jetta Klijnsma haalde een typering van Bergsma vanuit Brabant aan, waar hij werd omschreven als ‘aangenaam nieuwsgierig’. Klijnsma is daardoor alleen nog maar meer benieuwd naar het vervolg, zei ze.

Vanuit Brabant waren niet alleen zijn vrouw en drie kinderen aanwezig, maar ook politieke vrienden. ,,Want die kun je wel degelijk maken in de politiek.’’ Locoburgemeester Jeroen Huizing overhandigde de ambtsketen. Gadegeslagen door oud-burgemeester Bert Bouwmeester, die na bijna achttien jaar is gestopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu