Drents platform voor huurwoningen helpt honderden woningzoekenden aan huis

Thuiskompas draait sinds een jaar. Foto: DVHN

Sinds de lancering eind april hebben ruim vijfhonderd woningzoekenden via het Drentse woningplatform Thuiskompas.nl een huis gevonden. ,,Het aantal reacties is boven verwachting.”

Dat zegt Hans van Gellecom van huurdersplatform SAM. Ruim twee jaar werkten de acht Drentse woningcorporaties en huurdersorganisaties aan de ontwikkeling van Thuiskompas. Sinds de lancering schrijven mensen zich in via de website, waarna ze kunnen reageren op het totale aanbod in de provincie. Het betalen van inschrijfgeld bij een corporatie is verleden tijd, huurders betalen alleen een klein bedrag als ze een woning accepteren.

Drukte bij de helpdesk


In Coevorden, waar Van Gellecom de belangen van huurders van Domesta vertegenwoordigt, bleef het na de lancering van de website stil. ,,Alles is gelukt, denk ik”, zegt Van Gellecom optimistisch. Bij Domesta zelf was dat een ander verhaal: in de dagen na de lancering kreeg de woningcorporatie gemiddeld zo’n 200 telefoontjes per dag. Volgens woordvoerder Alice Hulleman gingen de vragen vooral over hoe inschrijving op de nieuwe website werkt.

,,Het is voor ons nog te vroeg om te zeggen of alles volgens verwachting verloopt”, zegt Alice Hulleman van Domesta. ,,Dat is aan de woningzoekenden, dit hebben we nog niet onderzocht. Maar men reageert goed op de advertenties. Dit lijkt de belofte te bewijzen.”

Totaal bezit woningcorporaties op site

De corporaties en huurdersorganisaties werken aan het verder ontwikkelen van het huurdersplatform. ,,We zijn druk bezig met één urgentiebeleid voor Thuiskompas”, zegt Hulleman. Nu hanteren de corporaties nog hun eigen urgentieregels. ,,Maar uitgangspunt blijft dat alleen in heel uitzonderlijke situaties voorrang gegeven wordt.”

Daarnaast is het de bedoeling dat in de toekomst het totale woningbezit van de Drentse corporaties op de website te vinden is. ,,Het moet mensen meer duidelijkheid geven van waar ze kunnen huren in een bepaalde wijk of stad. Interesse in een woning aangeven kan niet”, zegt Van Gellecom. ,,Dat kan alleen zodra een woning beschikbaar komt.”

Onderzoek

Op de lijst met verhuurde woningen op Thuiskompas valt de relatief hoge inschrijftijd bij toewijzing van een woning op. ,,We zien inderdaad dat een aantal mensen die al lang ingeschreven staan nu reageren op huizen. We zien ook dat mensen die minder dan een maand ingeschreven staan in aanmerking komen voor een huis. We gaan dit nog verder onderzoeken”, zegt Hulleman. Of huurders flexibeler worden door zicht op het totaalaanbod en of dat voor druk zorgt op bepaalde plekken moet ook nog worden onderzocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu