Drentse Architectuurprijs ontwaakt uit 'coronaslaap': welk ontwerp wordt de opvolger van De Twingel in Dwingeloo?

Na een corona-afwezigheid van een jaar is de Drentse Architectuurprijs terug. Op 25 september blijkt welke Drentse parel de opvolger wordt van brede school De Twingel in Dwingeloo.

Brede school De Twingel in Dwingeloo kwam in 2018 bij de vakjury als winnaar uit de bus.

Brede school De Twingel in Dwingeloo kwam in 2018 bij de vakjury als winnaar uit de bus. Foto: eigen foto

De Drentse Architectuurprijs is een tweejaarlijkse verkiezing op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Door de beperkingen van de coronamaatregelen werd de prijs vorig jaar niet uitgereikt. De mensen van het Drents Architectuurpunt, de organisator van de verkiezing, gaan ervanuit dat het op 25 september, de Dag van de Architectuur, wél mogelijk is.

Het doel van de prijs, die in 2014 voor het eerst werd uitgereikt, is de kwaliteit van de architectuur op Drentse bodem onder de aandacht van het publiek te brengen. Het gaat daarbij niet alleen uitzonderlijke en in het oog springende ontwerpen, maar ook om de invloed op de omgeving en de leefbaarheid. En als het even kan ook om een inspirerende samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper, stellen de initiatiefnemers.

Prijs van vakjury én publieksprijs

Om het publiek uit te dagen eens goed naar architectuur te kijken, is er niet alleen een juryprijs, maar ook een publieksprijs. Beide wegen voor de initiatiefnemers even zwaar. In 2016 kozen jury én publiek voor het Raadhuisplein in Emmen. In 2018 was brede school De Twingel in Dwingeloo de winnaar van de jury, maar koos het publiek voor de schaapskooi in Ruinen. Het zogeheten Zoekende Huis in Peize was in 2014 de eerste winnaar van de Drentse Architectuurprijs.

Of het ‘extra jaar’ leidt tot (nog) meer inzendingen en een hogere kwaliteit, moet blijken. Over de respons hadden de initiatiefnemers bij de laatste verkiezing in 2018 toch al geen klagen. Toen werden veertig ontwerpen ingezonden, het grootste aantal tot dan toe.

De ontwerpen kunnen tot 31 augustus worden aangemeld via de website architectuurpuntdrenthe.nl. Het gaat om projecten die tussen 1 mei 2018 en 1 september 2021 zijn gerealiseerd. Een onafhankelijke vakjury maakt op basis van de aanmeldingen en voordrachten een selectie. Uit deze longlist nomineert de jury minimaal vier projecten, die worden bezocht en waar de winnaar uit voortkomt.

Op de longlist kan het publiek via een web-enquête stemmen om een publieksprijswinnaar te bepalen. Beide winnaars worden op 25 september 2021 bekendgemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu