Drentse Forumleden worstelen met aanpak extreme jongeren: 'dit bommetje moest een keer barsten'

Al langer ergeren de Drentse Statenleden van Forum voor Democratie zich aan extremistisch gedrag van sommige jongeren binnen de partij. Daarom kwamen ze afgelopen weekend met kritiek op de partijtop naar buiten. „Dit bommetje moest een keer barsten”, zegt fractievoorzitter Thomas Blinde.

Fractievoorzitter Thomas Blinde: ,,We zijn het soms hartgrondig oneens met andere partijen, maar maken andersdenkenden niet voor idioot uit."

Fractievoorzitter Thomas Blinde: ,,We zijn het soms hartgrondig oneens met andere partijen, maar maken andersdenkenden niet voor idioot uit." Foto: Duncan Wijting

De fractieleden van Forum kwamen zondag uit eigen beweging met een verklaring naar buiten. Het partijbestuur moet extremistisch gedrag binnen de jongerenafdeling harder aanpakken, vinden ze. Een onderzoek volstaat niet.

Thomas Blinde is zelf 33, maar dat is in vergelijking met die jonge partijleden alweer wat oud. „Ik weet wel dat jongeren vatbaar kunnen zijn voor extreme denkbeelden”, zegt hij. „Daarom moeten we als volwassenen het goede voorbeeld geven. We doen in Drenthe erg ons best de goede toon te vinden. We zijn een conservatieve partij, maar houden ons verre van racisme en andere extreme denkbeelden.”

Appgroepen

Ook in Drenthe is een jongerenafdeling van Forum actief. „Aardige mensen”, zegt Blinde, „ik heb nooit gemerkt dat ze denkbeelden hebben die binnen onze partij niet thuishoren.” Hij geeft wel toe dat hij ook niet alles weet wat zich daar achter de schermen afspeelt. „Ik wil niet de hele dag op mijn telefoon zitten kijken, dus ik zit niet in veel appgroepen. Dus ik weet ook niet wat er in de appgroepen van onze jongeren besproken wordt.”

Daar zit wel een pijnpunt, want een appgroep is voor velen een middel geworden om te discussiëren, ideeën uit te wisselen en ook om (foute) grappen te maken. Als screenshots van zo’n appgroep in de publiciteit belanden, zoals afgelopen weekend gebeurde, heb je meteen de poppen aan het dansen. „Het moet duidelijk zijn dat sommige vormen van humor gewoon niet kunnen. En mensen moeten zich realiseren dat ze bij een serieuze, volwassen politieke partij zitten. Het is niet de kleedkamer.”

Partijtop beloofde beterschap, maar het werkte niet

Afgelopen voorjaar waren er landelijk binnen Forum ook al incidenten. Blinde sprak toen uitgebreid met het partijbestuur over de vraag hoe je extreem gedrag aanpakt. „Het is zo schadelijk”, zegt hij. „In de eerste plaats omdat wij die extreme opvattingen ook verschrikkelijk vinden, maar ook omdat het zo lastiger wordt om als partijlid van Forum naar buiten te komen.”

De partijtop beloofde toen al beterschap en Blinde had naar eigen zeggen vertrouwen in de beloofde aanpak. Nu komt hij echter tot de conclusie dat het niet gewerkt heeft. „Daarom maken we nu ook de buitenwereld duidelijk hoe wij er in staan. Het is een bommetje dat tot ontploffing moest komen. Het is te hopen dat er nu een nieuwe status quo ontstaat, waarin duidelijk wordt dat voor dit soort denkbeelden binnen Forum geen plaats is.”

Wat de zaak compliceert, zegt Blinde, is dat voorzitter Freek Jansen van de jongerenafdeling ook werkzaam is bij de Tweede Kamerfractie en kandidaat voor de verkiezingen in maart. Jansen zou de extremistische jongeren in zijn partij niet aanpakken, wel degenen die hun wangedrag aan de kaak stellen. Het gegeven dat Jansen meerdere functies binnen Forum bekleedt, maakt de zaak ‘modderiger’, vindt Blinde.

Energietransitie en stikstof

Vraagstukken rondom immigratie en integratie spelen in Drenthe wat minder dan elders in Nederland. Mede daarom profileren Blinde en zijn vijf fractiegenoten zich meer op onderwerpen als de energietransitie, de stikstofproblematiek en de positie van de boeren. Blinde: „Maar inhoudelijk staan we wel op één lijn met de landelijke partij. We zijn streng op immigratie en integratie. Daarom stemden we ook tegen een motie in de Staten om 500 vluchtelingenkinderen toe te laten. Je kunt over dit soort kwesties grondig oneens zijn met andere partijen, maar wij gaan niet andersdenkenden voor idioot uitmaken. We zoeken de nuance. Dat we dan wat minder opvallen, is dan maar zo.”

Heethoofden binnen de partij, onder wie veel jongeren, zijn wel wat meer geneigd om tegenstanders te verketteren. „Het zou goed zijn om wat meer naar gematigde ouderen te luisteren”, vindt Blinde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu