FvD'ers in Drenthe steunen landelijk partijbestuur (hoewel eentje Thierry Baudet nog steeds bewondert)

De schaduw van Thierry Baudet hangt ook over de afdeling van Forum voor Democratie in Drenthe. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Thierry Baudet is compleet losgeslagen, vindt fractievoorzitter Thomas Blinde van Forum voor Democratie in de Drentse Staten. „De kwestie binnen de partij ging om de jongerenafdeling, waar sprake is van wangedrag. Maar hij weet er nu weer het circus Baudet van te maken.”

Blinde wil graag zijn steun uitspreken aan de meerderheid in het Forum-bestuur die Baudet wil royeren als lid van de partij. Blinde is helemaal klaar met de chaos binnen zijn partij, maar vreest dat er nog een flinke rechtszaak zit aan te komen. „De zaak zit in een patstelling.”

‘Baudet heeft ook zijn goede kanten’

Zitten de zes Drentse Statenleden in deze kwestie op één lijn? Want woensdagavond stuurde Blindes fractiegenoot Hendrikus Velzing nog een tweet de wereld in. „Mijn mening @thierrybaudet is de politicus die creativiteit, ondernemerschap en toekomstvisie heeft, in al die jaren nooit één politicus zo meegemaakt.”

Is er verdeeldheid tussen de Drentse Forumleden? Velzing bezweert desgevraagd van niet. „We hebben als fractie heel vaak contact en treden als één man op. Toch wilde ik mijn hart laten spreken. Ik heb van het begin af aan meegewerkt aan het opbouwen van Forum in Drenthe en de Statenverkiezingen voorbereid. Ik heb gemerkt hoeveel passie, gedrevenheid en creativiteit Thierry heeft. Hij werkt achttien uur per dag en maakte echt iets bijzonders van de partij.”

Blinde respecteert Velzings mening. „Iedereen mag er op zijn manier over denken.” Hij erkent ook dat Baudet geniale kanten heeft. „Hij weet mensen ongelofelijk te inspireren en heeft goede boeken geschreven. Maar nu slaat het volgens mij door in gekte. De kern van de zaak in de partij is eigenlijk dat er een probleem is met de jongerenafdeling, daaruit sijpelen compeelt verkeerde homofobe, racistische en antisemitische denkbeelden de partij binnen. Door het optreden van Baudet is de zaak totaal uit de hand gelopen.”

‘Baudet kan zichzelf niet kandideren’

Volgens Blinde kan Baudet niet zichzelf kandideren voor de lijsttrekkersverkiezing. „Volgens de statuten moet het bestuur dat doen en een meerderheid daarvan wil Baudet royeren. Dat ondersteunen wij.”

Blinde vindt het optreden van Baudet ongelofelijk. „Het is zo inconsequent. Hij treedt terug als lijsttrekker en stelt zich kandidaat. Treedt af als bestuurslid en zegt dat ‘ie er weer in zit. Gelukkig gaat het hier in Drenthe goed. Laat ze daar landelijk maar een voorbeeld aan nemen.”

Nieuws

menu