Drentse Sluiswachters druk met historische schepen

Zo’n twintig historische schepen varen deze maand door Drenthe op weg naar Delfzijl, waar vanaf 29 juni het evenement Delfsail wordt gehouden.

In totaal bestaat de vloot uit zo’n tachtig vaartuigen. De eerste schepen vertrekken op 17 juni uit het Zeeuwse Veere voor een tocht, diagonaal door ons land, van ruim 500 kilometer. Onderweg sluiten zich steeds meer vaartuigen aan. Vanaf de haven in Hasselt splitst het konvooi zich. De grotere boten gaan via het IJsselmeer. Een twintigtal historische schepen vervolgt zijn route via de Drentsche Hoofdvaart. Deze boten, die ingeschreven staan bij het Varend Erfgoed, kan men op woensdag 22 juni bewonderen aan de kades in Dieverbrug.

Vlootcommandant

Albert Wolting uit Hoogeveen is vlootcommandant van de route door Drenthe. Hij heeft zelf ook een historisch schip: de voormalige proviandboot Caland, gebouwd in 1955, met een bijzondere schuifluikenkap. ,,In totaal is het konvooi dat door Drenthe vaart ruim 300 meter lang’’, weet Wolting. Om die vloot zo efficiënt mogelijk door de zes sluizen en 42 bruggen tussen Meppel en Assen te loodsen, wordt er extra geschut. ,,De provincie Drenthe werkt honderd procent mee. Bruggen worden vaker dan normaal bediend en bij de handbediende sluizen is doorlopend activiteit. Soms kan er, gezien de lengte van de historische schepen, per keer maar één boot geschut worden.’’

Netjes wachten

Wolting verwacht dat er geen problemen ontstaan voor de pleziervaart op de Drentsche Hoofdvaart. ,,De historische vloot heeft geen voorrangspositie. We wachten netjes op elkaar.’’ Wie het varend erfgoed gaat bekijken ziet onder meer een museumschip uit 1894, oude tjalken, sleepboten en een jacht uit de jaren 30. ,,De schepen worden met veel liefde en aandacht onderhouden door de eigenaren’', weet Wolting.

Commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar, brengt op 22 juni een bezoek brengen aan de vlootcommandant en zijn schip, dat ligt afgemeerd ter hoogte van schenkerij De Sluiswachter. ,,Namens de provincie Drenthe wordt er een streekgebonden cadeau afgeleverd als groet aan zijn collega in Groningen. Tijdens de opening van het evenement in Delfzijl wordt het cadeau overhandigd aan René Paas.’’

Delfsail is van 29 juni tot en met 3 juli in de havens van Delfzijl. Voor meer info: www.delfsail.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu