Drentse Statenleden stappen uit Forum voor Democratie. 'Het voelt als liefdesverdriet'

Fractievoorzitter Thomas Blinde verlaat de partij. Foto: Statengriffie Drenthe/Duncan Wijting

Vier Drentse Statenleden van Forum voor Democratie stappen uit de partij. Met pijn in het hart. „Het voelt als liefdesverdriet”, zegt Statenlid Rob Camies uit Emmen.

Twee Statenleden, Hendrikus Velzing en Johnny Bos, vinden de beslissing wat te snel gaan en blijven voorlopig lid van Forum. Velzing: „Maar we blijven goede vrienden met de rest van de fractie hoor. We hebben zeker geen ruzie.”

Het zijn hectische dagen, Camies neemt even de honneurs waar voor fractievoorzitter Thomas Blinde, die vrijdag een radio-optreden heeft bij het programma 1Op1. Al langer is duidelijk dat de Drenten zich niet kunnen vinden in de geradicaliseerde koers van Thierry Baudet en leden van de jongerenafdeling van de partij.

Haken en ogen

„Het is nog niet duidelijk in welke vorm we ons afsplitsen”, zegt Camies. „We willen daarover ook overleg hebben met onze achterban. Tenslotte hebben ze op Forum gestemd, niet op een andere partij. En we moeten ook nog uitzoeken welke haken en ogen er verder aan zitten.” Forum voor Democratie verwierf bij de Statenverkiezingen vorig jaar zes zetels in Drenthe. Harry Omlo en Jan Willem Drukker stappen net als Camies en Blinde uit de partij.

Zelf zegt Camies veel respect te hebben voor Thierry Baudet. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen nopen de fractie echter deze stap te nemen. „Veel prominenten van wie we ook een hoge pet op hebben, zijn ook uit de partij gestapt. Denk aan Annabel Nanninga.”

Luxepositie in Drenthe

Camies zegt dat de Drentse Statenfractie altijd een autonome koers heeft gevaren. „Ik durf te zeggen dat wij de meest gematigde afdeling zijn van het land. We hebben ook de luxe dat we in Drenthe wonen, de mooiste en rustigste plek van Nederland. Het is niet de Randstad, waar alles op zijn kop staat.”

Nu landelijk veel gematigde prominente Forumleden zijn vertrokken, vrezen de Drentse Statenleden dat er alleen kopstukken als jongerenvoorzitter Freek Jansen achterblijven. Jansen zou extreemrechtse denkbeelden hebben en niet optreden tegen jongeren die in appgroepen racistisch en antisemitisch gedachtegoed uitdragen.

„Ik ben altijd trouw, maar hiermee kunnen we ons niet vereenzelvigen”, zegt Camies. „Maar het voelt als liefdesverdriet.”

Ook andere Drentse kaderleden is de onrust in de partij niet in de koude kleren gaan zitten. Coördinator Alex Stundebeek overweegt eveneens zijn lidmaatschap op te zeggen en daarmee zijn positie op te geven. ,,Ik vind het beschamend wat er is gebeurd”, stelt hij.

Ook hekelt hij het gebrek aan berichtgeving vanuit het hoofdbestuur. ,,Als lid wil je beter geïnformeerd worden over wat er gebeurt en welke stappen er genomen zullen worden. Communicatie is juist nodig om verbinding te houden. Als ik naar de website kijk, heb ik het gevoel dat er totaal niks gebeurd is, maar de ene ontwikkeling volgt de andere in een rap tempo op.”

Nieuws

Meest gelezen

menu