Drentse bibliotheken pakken handschoen op en brengen boeken bij lezers thuis: 'De eerste reacties zijn hartverwarmend'

Margreet Nicolai van de bibliotheek in Havelte. Foto: Biblionet Drenthe

Medewerkers van de 42 bibliotheken van Biblionet Drenthe stappen vanaf vandaag (donderdag) op de fiets of in de auto om gereserveerde boeken bij klanten thuis te bezorgen.

,,Aangezien wij sinds afgelopen maandag voor drie weken de deuren hebben sloten, waren veel klanten niet meer in gelegenheid om hun gereserveerde boeken op te halen”, zegt bibliotheekmanager Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe. ,,Dat vonden wij jammer, want juist nu hebben mensen behoefte aan boeken. Daarom zijn we met het afleveren begonnen. Wij bellen de bewuste klanten op en spreken dan een afleverdag en tijdstip af.”

‘Rondbrengen wordt ontzettend op prijs gesteld’

Het rondbrengen van boeken achtte Van der Tuuk maandag nog nihil vanwege het directe persoonlijke contact. Toch werd er wel nagedacht over een bezorgservice en die is nu een feit.

,,Gisteren zijn we met bellen begonnen. Het gaat om honderden aangevraagde boeken. De reacties zijn zo hartverwarmend. Rondbrengen wordt ontzettend op prijs gesteld.”

Tasjes gaan niet van hand tot hand

Van der Tuuk meldde maandag al dat bibliotheekmedewerkers wel blijven werken. Zo maken zij boeken schoon en brengen de collectie op orde. Daar komen nu de tasjes met de aangevraagde én schoongemaakte boeken bij. De boeken worden in de bibliotheek in papieren tasjes gestopt, waarna de medewerkers op pad gaan. ,,De tasjes worden vervolgens aan de deuren gehangen. Ze gaan niet van hand tot hand.”

Nieuwe reserveringen

Boekenwurmen in de loop van volgende week ook nieuwe reserveringen doen. ,,Dat is alleen van toepassing op boeken die in hun eigen bibliotheek aanwezig zijn”, benadrukt Van der Tuuk. ,,Ook deze titels worden aan de deur geleverd. Tot die tijd kunnen leden gebruik maken van het bestellen van E-books en luisterboeken via de website van de Drentse bibliotheken .

Biblionet Drenthe heeft 42 bibliotheken onder haar beheer in de gemeenten Coevorden, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe, Westerveld, Meppel en De Wolden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu