Drentse boeren kondigen acties aan bij eerste supermarkt die dicht moet na slordige omgang met coronaregels

Drentse boeren kondigen aan donderdag actie te voeren in Twente bij de eerste supermarkt die moet sluiten in verband met herhaalde overtredingen van de coronamaatregelen voor winkels.

Eigenaar Raymond Berning in zijn supermarkt in Noord Deurningen.

Eigenaar Raymond Berning in zijn supermarkt in Noord Deurningen. Foto: DTCT/Carlo ter Ellen

Supermarkteigenaar Raymond Berning zei woensdagmiddag in het radioprogramma EenVandaag een telefoontje te hebben gehad van een woordvoerder van Drentse boeren. Die willen uit solidariteit met de zelfstandig ondernemer bij zijn winkel demonstreren. ,,Zij zien de sluiting als een onterechte maatregel waarvan een ondernemer slachtoffer is, zoals de boeren ook het slachtoffer zijn van overheidsbeleid’‘, betoogde Berrning op de radio.

Beveiligers ingehuurd

Het is niet bekend welke boeren achter de steunactie zitten. Berning heeft ze ontraden te komen. Hij wil niet dat het voor zijn winkel uit de hand loopt. Hij heeft beveiligers ingehuurd om de rodn rond zijn winkel te bewaken.

Supermarkt Berning - vlakbij de grens met Duitsland - moet op last van de Veiligheidsregio vanaf donderdag de deuren sluiten. Volgens woordvoerder Ton Kamp van de Veiligheidsregio Twente heeft de supermarkt stelselmatig de regels voor met name de 1,5 meter afstand overtreden.

„We hebben heel wat gesprekken met de eigenaar gevoerd, waarschuwingen geuit en zelfs een boete opgelegd, maar uit recente controles is gebleken dat hij nog steeds niet voldoet aan de regels. Anderhalve meter is in die supermarkt minder dan in de rest van de Nederland.’‘

Advocaat in de arm genomen

Supermarkteigenaar Berning is het volstrekt oneens met de sluiting. „Ik moet de formele brief afwachten, maar ik weet nu al zeker dat ik juridische stappen ga ondernemen. Daarvoor heb ik ook een advocaat in de arm genomen.”

De mededeling dat hij zijn drukke zaak moet sluiten, kwam als een donderslag bij heldere hemel, zegt hij. „Ik ben in de begintijd van corona gewaarschuwd en heb zelfs een boete van 50.000 euro gehad, omdat ik niet voldeed aan de regels. Ik had echter in het begin van de coronatijd 90 procent minder klanten in de winkel, omdat Duitsers allemaal wegbleven. Het was hartstikke rustig in de winkel, vandaar dat ik niet direct maatregelen heb genomen.”

Na de waarschuwingen en de boete heeft hij wel actie ondernomen, zegt Berning. „Ik dacht dat alles volgens de regels was tot ik zaterdag bezoek kreeg van een Buitengewone Opsporingsambtenaar die meldde dat ik nog steeds niet voldeed aan de eisen voor de 1,5 meterregel. Voor mij is de sluiting totaal onverwacht, ik ben ten einde raad.”

‘Niets minder dan een ramp’

Berning heeft het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. „Wat voor mijn supermarkt geldt met afstand houden geldt voor alle andere supermarkten ook, lijkt me. Mijn klanten zullen nu naar andere supermarkten gaan, daar zal het dus ook drukker worden. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen.”

Hij wijst rond in zijn winkel . „Ik heb looppaden gemaakt met één richting, overal stickers geplakt over de 1,5 meter afstand en belijning aangebracht, zodat mensen niet dicht bij elkaar gaan staan. Het enige wat ik inderdaad niet heb gedaan is zorgen voor een deurbeleid. Ik heb de Veiligheidsregio aangeboden ook daarvan werk te maken.”

Het was tegen dovemansoren gericht, zegt Berning. „Ik heb tien mensen aan het werk, wat moeten die? En ik heb een grote hoeveelheid verse waren, die kan ik weggooien. Dit besluit is niets minder dan een ramp.”

Duitsers die koffie kopen

Hoe lang de supermarkt de deuren moet dicht houden, weet Berning niet. „Ik moet aantonen dat ik maatregelen neem, zodat de 1,5 meter wel gehandhaafd wordt. Maar hoe en waarom, zeg het maar. Ik weet het nu niet.”

De supermarkt ligt op enkele honderden meters van de grens met Duitsland. De winkel wordt vooral bezocht door Duitsers. Die kopen bij Berning producten in die in Duitsland veel duurder zijn dan in Nederland, zoals koffie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu