Drentse en Groningse verpleeghuizen zijn nog niet klaar voor volledige versoepeling bezoekverbod: 'Persconferentie premier Rutte overviel ons'

Bij wijze van proef was de bezoekregeling in enkele verpleeghuizen versoepeld. Het duurt nog even voordat alle tehuizen weer beperkt bezoek toestaan. Foto: ANP

Drentse en Groningse verpleeghuizen zijn nog niet klaar om hun bezoekregeling vanaf volgende week maandag volledig te versoepelen.

Landelijk mogen verzorgings- en verpleeghuizen mogen vanaf 25 mei per bewoner één vaste bezoeker per dag en onder strikte voorwaarden ontvangen. Sinds maandag geldt die verruiming als proef al bij Reggersoord in Meppel en St. Franciscus in Coevorden.

De Drentse bestuurders zouden woensdag één of twee aanvullende locaties bekendmaken, maar dat ging niet door omdat de verruiming niet veilig en verantwoord voor cliënten en medewerkers zou zijn.

‘Persconferentie heeft ons overvallen’

Volgens woordvoerder Annita Zanting van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe is het besluit genomen na de persconferentie van premier Rutte van dinsdagavond. ,,Die heeft de bestuurders overvallen, omdat er aanvankelijk niet zou worden uitgegaan van een volledige openstelling vanaf 25 mei. Dat betekent niet dat de verpleeghuizen er niet klaar voor zijn of dat ze de versoepeling niet aan kunnen, maar de signalen waren tot dinsdagavond anders.”

‘Vinger aan de pols houden’

De versoepeling van de bezoekregeling wordt nu tussen 25 mei en 15 juni stapsgewijs aangepakt, aldus de bestuurders in een verklaring. ,,We houden in die periode met elkaar de vinger aan de pols om het leereffect zo groot mogelijk te laten zijn en daarmee de uiterlijke datum van 15 juni voor geheel Drenthe in te laten gaan. We vragen ieders begrip voor het tijdspad die elke instelling uit zet.”

Zanting benadrukt namens de bestuurders dat het eerder of later open gaan niets zegt over in hoeverre de organisatie op orde is, maar wel over de omstandigheden wat betreft het aantal bewoners, het te verwachten bezoek en het aanwezige personeel. ,,Elke instelling heeft hier in het cliënt- en medewerkersbelang voor op staan en doet haar uiterste best om verruiming tijdig en verantwoord mogelijk te maken.”

‘Pas medio volgende week’

Ook Groninger verpleeghuizen zijn nog druk bezig om de bezoekersregeling vorm te geven. ,,Daar kunnen we nog niets over zeggen’’, reageert woordvoerder Hilda Boelens van Stichting De Hoven in Onderdendam. ,,Daar wordt nog over vergaderd.’’

Zorginstelling ZINN, met ongeveer duizend bewoners op zes locaties, wil de nieuwe bezoekersregeling eerst communiceren met bewoners en hun contactpersonen, zegt woordvoerder Marloes Lok. ,,We verwachten de versoepeling medio volgende week op een veilige en goede manier in te kunnen zetten. We begrijpen dat iedereen er met smart op zit te wachten, zowel onze bewoners als hun familie. Daarom denken we na over de mogelijkheden en zijn we een paar weken geleden al begonnen met de voorbereidingen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu