Drentse gemeenten aan de slag om sites toegankelijker te maken

Digitaal Toegankelijk Drenthe.

Blinden en andere mensen met een beperking zouden terecht moeten kunnen op websites van gemeenten en overheidsorganisaties. Toch is dit lang niet altijd zo. Het symposium Digitale Toegankelijkheid komende dinsdag moet hier verandering in brengen.

Zeventig mensen, die bij de overheid en andere instellingen werken, doen mee aan de workshops om hun sites toegankelijker te maken voor iedereen. Het digitale symposium komt van de provincie Drenthe, CMO STAMM en negen Drentse gemeenten en wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

Teksten te ingewikkeld

Lisette Trinks van CMO STAMM zegt dat gemeentes wettelijk vanaf 23 september van dit jaar voor iedereen toegankelijke websites moeten hebben. ,,Maar uit onderzoek blijkt dat dit bij een groot deel van de gemeentes nog niet zo is.’’ Het onderzoek wijst verder uit dat gemeentes er zelf veelal vanuit gaan dat het goed geregeld is met de toegankelijkheid van hun sites, terwijl de best scorende site nog steeds niet voldoet aan drie criteria.

Trinks: ,,Veelvoorkomende problemen zijn bijvoorbeeld dat formulieren in pdf-vorm op de site gezet worden, maar die kunnen niet worden voorgelezen met de software die blinden gebruiken. Een ander probleem is dat er te moeilijke teksten gebruikt worden, het mag wel wat eenvoudiger. Zeker voor kwetsbare doelgroepen de anders informatie missen.’’

Zeven workshops

Het symposium bestaat uit zeven workshops, waaronder ook een over het schrijven in duidelijke taal op websites. Ook kunnen deelnemers meedoen aan een workshop waarin het belang van digitale toegankelijkheid door ervaringsdeskundigen wordt uitgelegd.

Er kan worden meegeluisterd met een blinde persoon die online een afspraak bij de gemeente probeert te maken om zijn paspoort te verlengen. Ook wordt er getoond hoe een website eruit ziet voor een kleurenblinde persoon en hoe iemand met trillende handen de juiste buttons op een site probeert in te drukken.

Nieuws

Meest gelezen

menu