Drentse houtwallen nog kleurrijker

Drentse houtwallen zijn een beetje saai, maar dat gaat veranderen. Een ploeg mannen van Vanboeijen gaat het landschap de komende maanden een stuk spannender maken.

Henk Sallomons (rechts), Fabian Seidel en Pieter Quarré gaan de Drentse houtwallen verfraaien. FOTO HARRY TIELMAN

Henk Sallomons (rechts), Fabian Seidel en Pieter Quarré gaan de Drentse houtwallen verfraaien. FOTO HARRY TIELMAN

Geen sprietje onkruid is er te zien op het kweekveld bij het pand van Landschapsbeheer Drenthe in Anderen. Wel staan er struiken te wachten op hun nieuwe bestemming: de houtwallen van Drenthe. Daar staan ze straks in volle bloei, zodat het landschap nog kleurrijker wordt.

Henk Sallomons, Fabian Seidel, Pieter Quarré en Johan Jonkers (die is helaas ziek) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan dit project. Ze maken deel uit van een ploeg van 24 cliënten van zorginstelling van Vanboeijen die tijdens de dagbesteding hun handen uit de mouwen steken bij Landschapsbeheer Drenthe, onder leiding van Marten van Dijken.

Oppepper

Het idee voor het project is afkomstig van vrijwilligster Jeannette Geertsema. Zij vindt dat de Drentse houtwallen best een oppeper kunnen gebruiken. ,,Plaats er Gelderse Roos tussen, Kardinaalsmuts en Meidoorn’’, zegt Van Dijken. ,,Dit zijn ook typisch Nederlandse plantensoorten die dreigen te verdwijnen.’’

Er zijn volgens Van Dijken wel eerder pogingen ondernomen om dergelijke struiken in houtwallen te plaatsen. Grotendeels zijn die mislukt, want je moet een struik eerst goed opkweken, zodat die goed wortel kan schieten op zijn nieuwe plek. En dat is nou net een klusje voor de jongens van Vanboeijen.

Nou ja, jongens... Van Dijken zag er vooral een oplossing in voor de wat ouder wordende medewerkers. Pieter bijvoorbeeld is nu 67 en krijgt toch wat moeite met het ruige werk, zoals het aanleggen van wandelpaden in het Poepenhemeltje.

Eerste struiken

De afgelopen twee jaar hebben ze de struiken zorgvuldig opgekweekt. De wortels zijn afgestoken, zodat die niet te veel zijn uitgedijd en makkelijk te verpoten zijn. Dinsdag 5 april is het zover en zullen ze de eerste struiken gaan uitzetten, waarschijnlijk in een houtwal ergens in de buurt van Assen. En de komende tijd zullen er nog heel wat houtwallen volgen.

,,Zo zijn we dienstbaar aan de samenleving’’, stelt Van Dijken tevreden vast. Hij is 25 jaar geleden gestart met het begeleiden van cliënten. Pieter weet nog hoe het eerder was. Hij zat dan de hele dag binnen allerlei klusjes te doen. ,,Eerst was er koudwatervrees’’, weet Van Dijken nog. ,,Zo van: kun je deze mensen wel laten zagen. We hebben het toch gedaan. Nou blijkt dat de natuur een weldadige uitwerking heeft. Mensen worden er rustig van.’’

In de loop der jaren is er een hechte ploeg ontstaan. Ze maken uitstapjes, naar Duitsland of naar de Eemshaven. Nu er ook wat minder zware klussen zijn, kunnen de oudere jongens nog lang meedoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu