Drentse huisartsen pakken reguliere zorg weer op: 'We verwachten op dit moment geen snelle toename van coronapatiënten'

Huisarts. Foto: Pixabay.com

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben Drentse huisartsen zich voorbereid op een toestroom van coronapatiënten, maar sinds vorige week hebben zij de reguliere zorg weer voorzichtig hervat.

,,We verwachten op dit moment geen snelle toename meer in Drenthe”, zegt Joyce van Dijk van Huisartsen Zorg Drenthe.

‘Patiënten aarzelen om klachten te melden’

Alle Drentse huisartsen werken op dezelfde manier en zorgen ervoor dat patiënten met coronaklachten niet tegelijkertijd met patiënten met andere klachten in de huisartsenpraktijk komen. Van Dijk: ,,De patiënten met coronaklachten komen bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg of laat in de middag en de overige patiënten op andere tijden.”

Ook op de vier Drentse huisartsenposten worden de coronapatiënten gescheiden van overige patiënten. Deze posten zijn ‘s avonds en in het weekeinde open. In Assen, Emmen en Hoogeveen zijn speciale coronaposten.

‘We zijn er voor al onze patiënten’

De afgelopen maand aarzelen patiënten met reguliere klachten bij de huisartsen aan de bel te trekken, zegt Taco Eisenga, huisarts in Erica: ,,Mensen willen ons niet lastig vallen met hun klachten, omdat we het druk zouden hebben met beoordelen van coronapatiënten. Maar we zijn er voor al onze patiënten, alleen soms op een andere manier dan ze gewend zijn.”

Er zijn ook andere mogelijkheden om klachten te beoordelen en advies, behandeling of begeleiding te geven. Joyce van Dijk: ,,Denk bijvoorbeeld aan een telefonisch consult of beeldbellen. Ook voor controles van chronische ziekten als diabetes, COPD en hart- en vaatziekten kunnen patiënten weer bij de huisarts terecht.”

Coronaspreekuur en reguliere spreekuur

Wie gezondheidsklachten heeft, dient eerst met de huisartspraktijk te bellen. ,,Vervolgens vraagt de doktersassistent of de patiënt coronaklachten heeft. Het is belangrijk dat alle klachten aan de telefoon worden vermeld. Op die manier kunnen we onderscheid maken tussen het coronaspreekuur en het reguliere spreekuur en onze patiënten veilige zorg bieden.”

Niet te veel patiënten tegelijk in de wachtkamer

Alle Drentse huisartsenpraktijken zorgen voor meer ruimte tussen afspraken en houden er rekening mee dat er niet te veel patiënten tegelijk in de wachtkamer zitten. Dat betekent: niet te vroeg, maar precies op tijd te komen voor de afspraak. Van Dijk: ,,Sommige huisartsen hebben schermen van plexiglas tussen de stoelen in de wachtkamer geplaatst.”

Iedere huisarts draagt beschermende materialen, zoals een mondkapje en handschoenen tijdens het consult of de behandeling. De Drentse huisartsen hebben volgens Van Dijk voldoende mondkapjes op voorraad.

Nieuws

Meest gelezen

menu