Marinier uit Drenthe over terughalen Afghaanse tolken: pas op wie je binnenhaalt. 'Een aantal heeft banden met de Taliban'

Oud-marinier Klaas uit Drenthe waarschuwt voor het overbrengen van Afghaanse legertolken naar Nederland. ,,Zij hebben banden met de Taliban. Kijk uit wat je binnenlaat.”

 Oud-marinier Klaas

Oud-marinier Klaas

Het is een tegengeluid uit het leger over de evacuatie van tolken die voor Nederland hebben gewerkt. Klaas, zijn achternaam en woonplaats worden uit voorzorg niet vermeld, weet waarover hij praat. Hij is meerdere keren op uitzending in Afghanistan geweest.

Hij leidde bij de Nederlandse basis in Deh Rawud in Uruzgan Afghaanse militairen op en ging met hen voorop in de gevechten. ,,Ik had altijd een tolk bij me. Die vertelden we niet alles. Ze waren niet bij briefings van operaties, omdat we bang waren dat ze informatie aan de Taliban zouden doorgeven.”

Spagaat

De marinier verwijt de tolken niets. ,,Die hadden geen keuze, zaten in een spagaat. Als ze alleen ons hielpen, bedreigde de Taliban hun familie. Die wilden weten wat we gingen doen. De tolken liepen voortdurend te bellen. Met wie wisten we niet, want we konden ze niet verstaan. Maar als we de poort uitgingen, wist je dat de kans op een aanslag groot was.”

Meerdere keren vertelden tolken dat ze werden bedreigd door de Taliban, zegt Klaas. ,,Dan zeiden ze dat de Taliban wist waar hun familie woonde. Ze kregen de boodschap mee: die Nederlanders gaan een keer weg uit Afghanistan maar wij niet. Wat doe je dan? Afghanen staan na jaren van binnenlandse oorlogen in de overlevingsmodus. Zij kiezen partij voor de sterkste.”

Geen direct levensgevaar

Nederlandse Afghanistan-veteranen en de politiek roepen hard dat de tolken die voor onze militairen gewerkt hebben, zo snel mogelijk naar ons land moeten worden overgebracht. Klaas heeft daar zijn bedenkingen bij. ,,Een aantal van hen heeft contact met Taliban en loopt geen direct levensgevaar. Als zij in Nederland zijn kunnen de Taliban hen onder druk zetten om bijvoorbeeld aanslagen te plegen. Werken ze niet mee, dan wordt de familie in Afghanistan aangepakt.”

Klaas wil daarom een waarschuwing afgeven: ,,Kijk uit wat je binnenlaat. De evacuatie uit Kabul moet halsoverkop en is gebaseerd op emotie. Vooral op de beelden van het legervliegtuig waar mensen van afvielen. Er ligt geen evacuatieplan, terwijl iedereen op zijn klompen kon aanvoelen dat de Taliban de macht zou overnemen. Er wordt wel geroepen dat de papieren en werkzaamheden van de tolken worden gecontroleerd, maar hoe wordt straks bepaald welke Nederlandse tolk wel of geen connecties met de Taliban heeft? Dat valt niet te checken. En mogen alle overgebrachte tolken straks in ons land blijven en wie besluit dat? Ik ben blij dat ik de keuze niet hoef te maken.”

Zoutkamp

Alle naar Nederland overgebrachte Afghanen worden opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp. Daar zullen ze worden gescreend op hun verleden, laten Defensie en Buitenlandse Zaken weten. Voorlopig mogen ze het kazerneterrein niet af, want ze moeten in quarantaine vanwege de coronaregels.

Marinier Klaas beseft dat Nederland een morele plicht heeft tegenover de tolken die voor ons land hebben gewerkt. ,,Natuurlijk zitten er goede jongens tussen. Maar heb niet de illusie dat ze alleen loyaal aan ons waren en niets vertelden aan de Taliban.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu