Drentse natuurhandhavers ervaren toename agressie: ‘Soms wegduiken voor motorcrossers’

Jan Heikens surveilleert in de bossen van Staatsbosbeheer. Foto: Harry Tielman

Schelden lijkt het nieuwe normaal en soms krijg je letterlijk nog een trap na. De groene boa’s (buitengewone opsporingsambtenaar) in Drenthe zien een toename van overlast door recreanten in natuurgebieden.

Als gevolg zien zij zich geconfronteerd met meer vervuiling en agressieve confrontaties.

Tv-programma De Monitor publiceerde maandag de resultaten van een enquête onder natuurhandhavers in Nederland. Van de 158 ondervraagden zegt 83 procent dat er sprake is van meer overlast in de vorm van vervuiling, agressie, open vuur en illegaal kamperen. Een rondje langs in Drenthe en Groningen werkzame boa’s bevestigt dat beeld grotendeels.

Door corona besloten veel mensen niet naar het buitenland op vakantie te gaan met als gevolg meer toeloop in de bossen en de reservaten. ,,Als je mensen aanspreekt op hun niet aangelijnde hond, is de wereld al vaak te klein”, vertelt Robert Altena, die namens de provincie surveilleert in het zuidelijke deel van Drenthe. In zijn bijna dertigjarige carrière bemerkt hij dat het respect voor het gezag alleen maar verder afkalft.

Onder de wielen

Dieptepunt voor Altena is dat hij een keer werd geschopt door een door hem aangehouden motorcrosser. ,,Ik heb aangifte gedaan en deze persoon is er ook voor veroordeeld. Ik had in dit geval gelukkig het kenteken. Dat lukt niet altijd. Ik heb ook wel eens weg moeten duiken om te voorkomen dat ik onder de wielen terecht kwam.”

Altena draagt zelf bewust geen zaken als een wapenstok of een busje pepperspray. ,,Tot nu toe red ik me nog met een gesprek. Sommigen vinden dat bewapening meer gezag uitstraalt, maar dat zie ik niet zo.” In plaats daarvan denkt hij dat het opschroeven van de boetes zou kunnen helpen. ,,Voor motorcrossers ligt die nou op 90 euro: te laag, denk ik.”

Tarzan

Collega Jan Heikens neemt met vijf anderen de Drentse natuurgebieden van Staatsbosbeheer voor zijn rekening. ,,Mensen hebben tegenwoordig een ontzettend kort lontje. Soms gaat het een en ander ook nog gepaard met een slok of een snuifje. Dan voelen ze zich Tarzan.” Bij hem zelf is het gelukkig nooit gekomen tot een fysieke confrontatie. Een collega had echter minder geluk. ,,Die sprak een stel motorcrossers aan op hun rijgedrag. Ze hebben hem vervolgens in elkaar geslagen. Er was zelfs verstikking in het spel.”

Zelf pleit hij voor een verdubbeling van de capaciteit. Van zes naar twaalf man, in zijn geval. ,,Dan kunnen we meer samen surveilleren. Dat komt sterker over en je kunt elkaar beter beschermen.”

Booi Kluiving van Natuurmonumenten, actief in Noord-Drenthe en enkele delen van Groningen, heeft niet dezelfde ervaring als Heikens en Altena. ,,Wij beschikken niet over echte recreatiegebieden, zoals een Staatsbosbeheer. Bij ons beperkt de overlast zich tot wat hangjeugd. Dat de agressie is toegenomen, nee, dat merk ik niet zo.”

Wapenstok

Volgens Kluiving scheelt het een hoop dat boa’s tegenwoordig met bewapening op pad mogen. Mensen reageren dan toch voorzichtiger als ze worden aangesproken, vindt hij. ,,Ik heb wel eens mijn wapenstok getrokken. Een visser werkte zijn aanhouding tegen.” Uithalen was echter niet nodig, de hint kwam meteen binnen, aldus de natuurhandhaver. ,,Bovendien is dat incident alweer anderhalf jaar geleden. Zo vaak komt het niet voor.”

Hij ziet het daarom ook niet snel gebeuren dat boa’s in Noord-Nederland met een vuurwapen worden uitgerust, zoals wel het geval is bij zijn collega’s in andere delen van Nederland. ,,We zijn er voor bevoegd, maar er niet mee uitgerust. Maar het is echt een te zwaar middel. Daarvoor gebeurt er hier te weinig.”

Een provinciewoordvoerder laat weten dat er momenteel gesprekken lopen met de verschillende natuurbeheerorganisaties, met als inzet het verlagen van de recreatiedruk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu