Drentse ondernemer Diem Do wint Startup Award tijdens Amsterdam TEDx Women of the Year

Diem Do: ,,Om dingen op grote schaal en structureel te veranderen, heb je geld nodig. Vandaar dat we hard werken aan een gezond businessmodel.'' Foto: Marcel Jurian de Jong

Diem Do uit Emmen heeft donderdagavond tijdens de Amsterdam TEDx Women of the Year de Startup Award 2018 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar nieuwe bedrijf CodeGorilla, dat langdurig werklozen in een paar maanden klaarstoomt voor een baan in de IT-sector.

Sinds de start van CodeGorilla in 2017 heeft Diem Do met haar medewerkers 66  junior developers  opgeleid. Deze mensen volgden ze geen traditioneel meerjarig scholingsprogramma, maar werden ze in slechts een paar maanden klaargestoomd voor een (vast) dienstverband.

Het maakt het slagingspercentage van de aanpak indrukwekkend. In Emmen, waar CodeGorilla begon, vond ruim 70 procent van de deelnemers na afloop een baan. In Groningen – de tweede locatie – lag het percentage zelfs nog hoger.

Schreeuwend tekort aan IT'ers

Dat succes bleef niet onopgemerkt. Vanuit het hele land kwamen gemeenten en bedrijven kijken hoe Do in Noord-Nederland de langdurige werkloosheid weet terug te dringen en tegelijkertijd iets doet aan het schreeuwende tekort aan IT’ers. Zelfs uit het buitenland is er inmiddels interesse.

Meer dan tachtig concurrenten

Meer dan tachtig bedrijven meldden zich voor de vierde editie van de Startup Award voor vrouwelijke ondernemers. 25 van hen mochten afgelopen september hun aanpak pitchen voor deskundigen, investeerders en pers. Op basis daarvan koos de jury drie finalisten.

Behalve CodeGorilla waren dat Venopi, een online marktplaats voor het delen van (vergader-)ruimtes, en Closure, een digitaal platform voor het afwikkelen van de emotionele en financiële nasleep van het overlijden van een dierbare.

Do krijgt als beloning een jaar lang professionele coaching, wordt geïntroduceerd bij potentiële investeerders en mag op zakenreis naar Hongkong.

Bij haar geboorte hadden Do’s Vietnamese ouders nooit kunnen bedenken dat hun dochter 32 jaar later aan het hoofd zou staan van een snelgroeiende start-up met tien werknemers. Lees hieronder een uitgebreid interview terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu