Drentse oproep: investeer in het ambitieuze miljoenenproject bij Astron

Een van de radioschotels van SKA in Zuid-Afrika. Foto: SKA

Doe Astron, Drenthe en heel Nederland een plezier en investeer in het ambitieuze astronomieproject SKA. Die oproep doet de provincie Drenthe aan het Rijk.

Het is een spannende tijd voor de wetenschappers van Astron, het instituut voor radioastronomie in Dwingeloo. De astronomen horen in de komende maanden of ze definitief mee zullen doen met de Square Kilometre Array (SKA), een internationaal radioastronomieproject.

Zuid-Afrika en Australië

SKA zal gaan bestaan uit honderden radioschotels en honderdduizenden antennes in woestijnen in Zuid-Afrika en Australië. Met de eerste schotels en antennes wordt momenteel getest.

Het project zal ons begrip van het heelal verruimen en antwoorden opleveren op de meest fundamentele vragen in de natuurkunde, verwacht Astron.

Arbeidsplaatsen in Drenthe

Nederland in het algemeen en Drenthe in het bijzonder zullen veel van deelname profiteren, schrijft de provincie aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. SKA kan Nederland 100 tot 200 arbeidsplaatsen en een economische impuls van 100 tot 200 miljoen opleveren, blijkt uit een onderzoek.

Die banen zullen deels terechtkomen in de bossen bij Dwingeloo, waar Astron huist. De Drentse astronomen zijn bezig met het opzetten van een datacentrum, een plek waar de vele gegevens die uit het heelal worden opgepikt, kunnen worden verwerkt en geanalyseerd. Dit centrum met krachtige computers en slimme ICT’ers kan straks mooi aan de slag met de grote hoeveelheid data die de Square Kilometre Array straks zal opleveren, is het idee.

Tien landen

SKA is geen onbekende van Astron. Het Drentse instituut was begin jaren negentig een van de initiatiefnemers. Ook de Rijksuniversiteit Groningen, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam zijn bij het project betrokken.

Naast Zuid-Afrika, Australië en Nederland doen ook Canada, China, India, Italië, Nieuw-Zeeland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk mee.

Honderd miljoen in het regeerakkoord

De partijen hopen in september hun handtekening te zetten voor de oprichting van een verdragsorganisatie. Daarmee krijgt SKA, dat nu nog een consortium is, eenzelfde soort opzet als de Europese instituten CERN voor kernonderzoek en ESA voor ruimtevaart.

Nederland moet daarom op korte termijn beslissen hoeveel geld het in SKA wil steken. De provincie Drenthe ziet kansen in de 100 miljoen euro die in het regeerakkoord voor onderzoekinfrastructuur is uitgetrokken.

Nieuws

menu