Drentse politiek wil opheldering over geld voor Groningen Airport Eelde

De Drentse Statenfracties van D66, GroenLinks en SP willen opheldering over de financiële steun aan Groningen Airport Eelde.

In een gezamenlijke brief aan commissaris van de Koning Jetta Klijnsma vragen de drie fracties naar het routefonds van de luchthaven, van waaruit nieuwe bestemmingen worden ondersteund.

In het fonds zat 10 miljoen euro en daaruit zijn onder meer luchtvaartbedrijven als Stobart en Nordica betaald. Stobart vliegt op Londen en Nordica onderhield tot eind december lijnvluchten naar de Kopenhagen en München.

Hoeveel geld in routefonds

Nu Nordica vertrokken is, willen de Statenfracties weten hoeveel geld nog in het routefonds zit. Eerder werd bekend dat in 2017 1,6 miljoen is uitgegeven en afgelopen jaar 2,75 miljoen. Voor dit jaar is 2 miljoen gereserveerd.

Luchtmaatschappij AIS Airlines uit Lelystad, die deze week aankondigde per 4 maart vanaf Eelde op Kopenhagen te gaan vliegen, doet geen beroep op het routefonds.

De fracties herinneren Gedeputeerde Staten eraan dat bij het beschikbaar stellen van 13,5 miljoen euro uit Drenthe voor de verdere ontwikkeling van de noordelijke luchthaven als ‘toegangspoort van het Noorden’, er sprake was van groei van werkgelegenheid en aantrekkelijke overstapbestemmingen.

Niet opgeleverd wat ervan verwacht werd

,,Noch van werkgelegenheidsgroei, noch van aantrekkelijke bestemmingen lijkt momenteel (helaas) sprake”, schrijven de fracties.

,,De investering van de provincie heeft niet opgeleverd wat ervan verwacht werd. Daardoor lijken de gronden waarop gemeenschapsgeld is geïnvesteerd te zijn vervallen.”

Hiermee is volgens de partijen een nieuwe situatie ontstaan voor extra provinciaal geld voor het vliegveld. Ze willen weten hoe GS hier tegenaan kijken.

Aandeelhouders

De provincie Drenthe is met de provincie Groningen en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo aandeelhouder van de luchthaven. Ze hebben samen 46 miljoen euro gereserveerd voor de ontwikkeling van Groningen Airport Eelde.

In de raad van commissarissen van de luchthaven rommelt het ook. Twee van de vier commissarissen stapten deze week op uit onvrede. Onderling boterde het niet en er zou slecht worden gecommuniceerd met de directie.

De commissarissen en de aandeelhouders zitten vrijdag om tafel om de problemen te bespreken.

Nieuws

Meest gelezen

menu