Drentse top van thuiszorgorganisatie De Buurtzuster voor de rechter gedaagd: voor miljoenen euro's beslag gelegd

Het echtpaar dat leiding gaf aan thuiszorgorganisatie De Buurtzuster uit Roden is voor de rechter gedaagd. Marriëtte en Gerard Brouwer worden van onbehoorlijk bestuur beticht met een faillissement tot gevolg. Er is voor miljoenen euro’s beslag gelegd op al hun (privé-)bezittingen.

Het voormalige Zuidlaarderhout in Zuidlaren.

Het voormalige Zuidlaarderhout in Zuidlaren. Foto: DvhN

Dat bevestigt curator Jeroen Reiziger van Trip Advocaten in Assen. Het zorgechtpaar gaf tot eind 2018 leiding aan De Buurtzuster uit Roden waar 126 mensen werkten. De organisatie leverde naast thuiszorg ook de verzorging van zo’n 25 mensen met dementie in woonzorgcentrum Zuidlaarderhout in Zuidlaren. Er waren plannen voor een woonzorgcentrum in Hotel Braams in Gieten. Braams is twee weken geleden verkocht aan een partij uit Meppel.

Er is voor 4,46 miljoen euro beslag gelegd op de bezittingen van het voormalige Drentse zorgduo. Het gaat bijvoorbeeld om een vakantiehuis bij Callantsoog, hun eigen huis (staat te koop voor bijna een miljoen) en de overwaarde (ruim 3,5 ton) van de verkoop van Hotel Braams in Gieten.

Vraagtekens bij geldstromen

Volgens Reiziger is er sprake van onbehoorlijk bestuur. Dat is volgens hem ook een belangrijke oorzaak voor het omvallen van De Buurtzuster en Zuidlaarderhout. Naast Marriëtte en Gerard Brouwer heeft de curator ook BroMarrCare Beheer BV en BroGeMa Real Estate BV gedagvaard. Dit zijn overkoepelende holdings van het zorgechtpaar. Er worden grote vraagtekens gezet bij hoe er is omgegaan met zorggeld.

Zo sluisden de Brouwers honderdduizenden euro’s van De Buurtzuster door naar (vastgoed-)bedrijven die op naam van henzelf stonden. Het gaat om zeker 727.186,16 euro. De Buurtzuster ontving veel geld via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat moet voor het grootste deel aan zorg worden besteed, maar dat gebeurde lang niet altijd. Oud-medewerkers verklaarden eerder al tegen DvhN dat de Brouwers vaak op vakantie gingen en in dure auto’s reden.

Reiziger probeert ‘enkele honderdduizenden euro’s’ van het zorggeld terug te vorderen. Het gaat bijvoorbeeld om een lening van ruim een half miljoen euro van De Buurtzuster aan BroMarrCare Beheer, waar Marriëtte Brouwer de bestuurder en enig aandeelhouder van is. Ook staat er onder meer een privélening uit aan de Brouwers van bijna een ton. Door het faillissement kwamen meerdere thuiszorgmedewerkers, die de Brouwers omschrijven als ‘zorgcowboys’, in financiële problemen.

Enkele dagen voordat Marriëtte Brouwer de stekker trok uit de thuiszorgorganisatie, haalde ze nog snel 35.000 euro van de bankrekening van De Buurtzuster. Dat geld gaf ze aan een familielid. Curator Reiziger heeft al meerdere malen geprobeerd om de contactgegevens van dit familielid te achterhalen, maar de Brouwers weigeren die te geven. ,,De familie zegt dat het gaat om een aflossing. Of dat zo is, moet nog blijken. De rechter zal daar duidelijkheid over moeten verschaffen.”

Amper toezicht door raad van commissarissen

Dat het zo fout kon gaan bij de thuiszorgorganisatie komt onder meer omdat de leiding haar gang kon gaan. De organisatie heeft nooit een ‘serieus functionerend toezichthoudend orgaan’ gehad, oordeelt Reiziger. Twee van de toezichthouders leefden jarenlang in de veronderstelling alleen maar ‘wat advies te hoeven geven’. De andere twee leden van de raad van commissarissen (waaronder een ex-wethouder) gaven na enkele maanden het stokje alweer terug. Zij merkten dat de Brouwers ‘hen niet in staat stelden om hun taken naar behoren uit te voeren’. Reiziger onderzoekt of de rvc-leden verwijtbaar hebben gehandeld. ,,Vooralsnog heb ik het idee dat zij er oprecht in zitten.”

De curator heeft nog geen aangifte gedaan van fraude. ,,Ik heb wel de nodige vraagtekens en onduidelijkheden rond het reilen en zeilen van De Buurtzuster. Onderling kom ik er niet met de Brouwers uit. Laat de rechter er maar naar kijken.” Reiziger sluit overigens niet uit dat er alsnog een schikking uitrolt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
fraude
Zorg
menu