Drentse wijnboeren: goede nazomer hard nodig

Marjan van Doeveren in haar wijngaard Runa in Ruinen. Foto: archief Gerrit Boer

De nachtvorst van afgelopen voorjaar trof de Drentse wijnboeren hard. Een zonnige nazomer kan het tij voor de oogst van dit jaar nog enigszins keren.

Drenthe is geen Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika, Californië of Australië, maar er wordt in het land van heide en hunebedden wel degelijk wijn gemaakt. De provincie telt een handvol professionele wijnboeren en een reeks hobby-wijnmakers.

Het weer in Nederland is wisselvallig. Voor het derde achtereenvolgende jaar waren er warme en zelfs hete pieken in het voorjaar en in de zomer. Daar stonden, in elk geval dit jaar, late nachtvorsten in de lente en natte en koudere periodes in de zomer tegenover. Kortom, wat doet een opeenvolging van extreme weertypes met de Drentse druiven?

‘In 2018 viel alles op z’n plek’

,,2018 was een prima wijnjaar, want toen viel alles op z’n plek. 2019 was iets minder maar wel goed en 2020 is nog even afwachten. Met een mooie nazomer kan het nog goed komen. Door het wisselvallige weer hebben de druiven meer tijd nodig om te rijpen. We gaan dit jaar dan ook niet in september maar in oktober oogsten’’, zegt Peter Pels van Wijngaard Havelte.

,,Het verschilt van soort tot soort’’, zegt Jan-Willem Nieuwenhuis van Wij’n Gaard op Tiendeveen. ,,Het ene ras doet het goed en die druiven hebben al een gezonde kleuring. Terwijl het andere ras achterblijft. Het lijkt wel of die druivensoort in een soort rustjaar is beland.’’

Een flinke tegenvaller al vroeg in het groeiseizoen waren de nachtvorsten in april en mei, zeggen de druivenboeren. Er werd wel gesproeid met water om een beschermend laagje te krijgen, maar dat had niet altijd het beoogde effect. Daardoor hadden de planten het zwaar te verduren. ,,We hebben wel degelijk nachtvorstschade opgelopen. Dat betekent dat we aan het einde van het seizoen wel opbrengst hebben, maar minder. Om de druiven wat meer op smaak te laten komen, oogsten we dit jaar iets later’’, zegt Marjan van Doeveren van wijngaard Runa in Ruinen.

Hoe meer zon in de nazomer, hoe hoger het suikergehalte

De Drentse wijnboeren hebben voor dit jaar hun hoop gevestigd op een mooie (lees: zonnige) nazomer. Hoe meer zon, hoe hoger het suikergehalte in de vruchtjes. ,,September moet nog wel even een mooie maand worden’’, beaamt Nieuwenhuis.

De Drentse wijndruiven zijn redelijk goed bestand tegen wisselvallig weer. Is het na drie zomers met behoorlijke hittepieken tijd om over te stappen op zonnigere rassen? Nee, is het antwoord. Pels: ,,Dat moet je over een periode van zeker tien jaar bekijken. Eén zwaluw maakt nog geen zomer.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu