Drentse zorgfirma's boos op Jos de Blok

Drentse zorgfirma's boos op Jos de Blok

Diverse Drentse zorgbedrijven hebben de gemeenten gevraagd geen extra subsidiegeld aan Buurtzorg Nederland van Jos de Blok te geven als die het bijna failliete TSN wil overnemen. De bedrijven zoals De Nieuwe Zorg Thuis, Zorgzaak, Ina Koning (Chalcedoon Zorg), Zorggroep Drenthe en Senior Assist Care willen zelf het huishoudelijke werk graag overnemen van TSN.

Wel, of niet eerlijk?

Alle gemeenten in Nederland hebben een deel van een pot van 200 miljoen euro gekregen van staatssecretaris Van Rijn om problemen in de thuiszorg te verzachten. Dat geld gebruiken ze meestal om een toelage of dienstencheque te geven aan bewoners die geen huishoudelijke hulp meer vergoed krijgen. Directeur Jos de Blok van Buurtzorg heeft de gemeenten gevraagd een deel van dat geld aan zijn bedrijf te geven om zo het noodlijdende TSN over te nemen.

De Drentse zorgbedrijven vinden dat niet eerlijk. Zij willen het huishoudelijke werk wel doen voor de tarieven die de gemeenten er nu voor uittrekken, zeggen ze. ,,De extra miljoenen horen naar de zorg te gaan en zijn niet bedoeld om een organisatie in de wereld te houden'', zegt Annemieke Lantink van De Nieuwe Zorg Thuis.

Buurtzorg Nederland

Staatssecretaris Van Rijn heeft al laten weten dat de 200 miljoen volgens hem wel degelijk ook gebruikt kunnen worden om TSN of Buurtzorg te helpen. Maar ook andere zorgbedrijven moeten er aanspraak op kunnen maken.

Buurtzorg Nederland is van plan ongeveer 7500 medewerkers van het noodlijdende TSN Thuiszorg over te nemen. Buurtzorg heeft dat voorstel maandag naar de gemeenten gestuurd. Die hebben twee weken om te reageren. Het bedrijf is bereid de zorg van TSN over te nemen in gemeenten die meer dan 21 euro per uur willen betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu