Drie Drenten scharen zich in selecte rijtje van ECC4-zagers, het hoogst haalbare kettingzaagdiploma

Nederland telde tot zaterdag18 mensen met ECC4, het hoogste kettingzaagdiploma. Jan Brüggemann Mulders uit Spier en Albert Boers en Roel Koeling uit Dwingeloo zijn ook toegetreden tot deze selecte groep.

Het trio legde zaterdag het ECC4-examen met goed gevolg af in het Dwingelderveld. Dit alles onder het toeziend oog van examinator Erik Hesselink van het Cursuscentrum Groen in Ede. Hij volgde elke stap van de drie kandidaten op de voet en oordeelde dat het goed was.

ECC4: bomen onder zware spanning vellen

Het drietal was al in het bezit van de diploma’s ECC1 (theorie en stammen afkorten), ECC2 (vellen van middelgrote bomen) en ECC3 (zware velling). Daar is nu het felbegeerde diploma nummer 4 bijgekomen.

Wie in het bezit is van ECC4 kan en mag bomen die onder zware spanning staan op een veilige en verantwoorde manier vellen. Denk aan bomen die helemaal of gedeeltelijk scheef staan als gevolg van een storm. ,,De spanning en krachten op dat hout zijn enorm’’, weet examinator Hesselink. ,,Als je niet weet wat je doet en hoe je het moet doen, is het levensgevaarlijk.’’

 

Veel tijd gaat dan ook zitten in het maken van een risicoanalyse en een plan van aanpak. En een vluchtroute, mocht het onverhoopt toch misgaan. ,,Om deze boom veilig en gecontroleerd te vellen, moet ik vier zaagsnedes uitvoeren. En dan ook nog in de juiste volgorde’’, concludeert Koeling bij ‘zijn’ boom.

Examenbomen met kluit en al omver getrokken

Bij gebrek aan ‘echt’ stormhout zijn de benodigde bomen afgelopen week met een lier en de nodige spierballen met kluit en al omver getrokken.

Aan de boom van de boom van Brüggemann Mulders zit een manshoge kluit. Welke krachten er vrijkomen, blijkt als hij het laatste stukje van de stam doorzaagt. De kluit met daarin dikke wortels schiet terug in de oorspronkelijke positie. De stam zwiept met hoge snelheid omhoog. ,,Kom je in de baan van het hout, dan word je gelanceerd’’, zegt de examinator.

'Onder alle omstandigheden veilig werken'

Van het trio is alleen Brüggemann Mulders dagelijks aan het werk als houthakker (en zorgboerder). Koeling is bouwkundige en Boers werkzaam in het onderwijs. Voor hen is het zagen van kachelhout een (noodzakelijke) hobby. ,,En toch wilde ik heel graag ook ECC4 hebben, want dan kan ik onder alle omstandigheden goed en veilig werken’’, zegt Boers.

Eigenlijk zou ook Peter Saathof uit Dwingeloo van de partij zijn. Een recente knieoperatie weerhoudt hem ervan het examen te doen. Hij komt wel even kijken. ,,Dit gaat prima.’’ En zo is het.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu