Liefst drie apps waarschuwen voor overlast op N34 (en om alles te weten moet je ze alle drie downloaden)

De afslag Emmen-West in detail, met aan de bovenkant de N34 richting Coevorden. Links de fly-overs die de N34 rechtstreeks aansluiten op de Rondweg. Linksonder (met viaduct over de oprit) de Ermerweg, die straks rechtstreeks naar Erm leidt, zonder afslagen naar de N34 dus. Foto: DvhN

Wie op de N34 van Emmen naar Coevorden rijdt en via een app goed op de hoogte wil blijven van alle werkzaamheden, moet er liefst drie downloaden. Ieder wegenbouwer hanteert namelijk zijn eigen applicatie.

Dura Vermeer en BAM Infra doen dat op apps waarop alle werkzaamheden van deze bedrijven in geheel Nederland zijn te zien. Even inzoomen en alle relevante informatie over vooral het eigen aandeel voor de verdubbeling van de N34 volgt.

Van Spijker Wegenbouw, verantwoordelijk voor de aanleg van het knooppunt Emmen-West, heeft een app in het leven geroepen die ook specifiek over deze werkzaamheden informeert. ,,Maar we nemen ook belangrijke informatie mee over de andere delen waar gewerkt wordt’’, belooft omgevingsmanager Henk Bos.

Was één app niet handiger geweest?

Was het niet handiger om weggebruikers via één app te informeren over de N34? Bos: ,,Dat was mijn eerste reactie ook. Maar de andere twee waren al in gebruik. Jammer, maar het is niet anders. Maar als Dura Vermeer of BAM iets belangrijks heeft te melden, zal ik dat ook op onze app zetten en eventueel een pushbericht maken.’’

Bos heeft elders in het land goede ervaringen met lokale apps die informeren over de planning van wegwerkzaamheden. ,,We werken er al een jaar of vier mee. Je hebt te maken met een hele specifieke doelgroep. Mensen kunnen via de app direct contact met mij opnemen, hoeven geen telefoonnummers te onthouden en ze kunnen op kaartjes zeer ver inzoomen. Zodat ze heel duidelijk de situatie in hun buurt en zelfs rond de eigen woning kunnen zien.’’

Bij wegwerkzaamheden rond Voorst (bij Zutphen) downloadden volgens Bos 500 van de 800 huishoudens de specifieke app voor hun dorp.

Fly-overs

De aanleg van knooppunt Emmen-West (bij Erm), waar de N34 via fly-overs een rechtstreekse aansluiting krijgt op de Rondweg, begint op 4 mei. Het eindresultaat zal lijken op het knooppunt aan de zuidkant van Assen, waar de A28 via fly-overs direct aansluit op de N33 (Assen-Veendam).

,,Door het coronavirus moeten we extra maatregelen nemen, zoals het hanteren van spatschermen’’, zegt Bos. ,,Bij werkzaamheden als deze loop je bijvoorbeeld de kans een rioolbuis kapot te trekken. Zo’n scherm moet voorkomen dat werklieden in aanraking komen met de inhoud.’’


De aansluitingen van de Ermerweg en de Oude Rijksweg op de Rondweg worden vanaf 4 mei 2020 afgesloten voor al het verkeer; ook voor het verkeer op de huidige parallelweg en fietspaden. Omleidingen worden met borden aangegeven. Ook zijn er vier weekenden waarop op- en afritten van de N34 bij Erm zijn afgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu