Drie bewoners verpleeghuis Meppel overleden aan coronavirus. Aantal andere bewoners net als zes personeelsleden besmet

Verpleeghuis Kaailanden in Meppel. Beeld: Google Streetview

Drie bewoners van verpleeghuis Kaailanden in Meppel zijn de afgelopen dagen overleden aan het coronavirus. Een aantal andere bewoners is besmet en dat geldt ook voor zes personeelsleden.

Dat zegt bestuursvoorzitter Erwin Duits van zorgorganisatie Noorderboog. Volgens Duits zijn meer bewoners van het verpleeghuis besmet met corona. Het exacte aantal kon hij niet zeggen. De besmette bewoners zitten in quarantaine op hun kamers. De zorgmedewerkers die positief zijn getest, verblijven in thuisisolatie.

Al het zorgpersoneel werkt sinds donderdag in beschermende kleding. ,,De hele zorglocatie in Meppel is aangewezen als ‘corona-gebied’, waar we volgens protocol verder werken.” Er wonen in het het verpleeghuis aan de Heerengracht in Meppel 24 dementerende ouderen, een zeer kwetsbare groep volgens bestuursvoorzitter Duits. De eerste besmetting werd geconstateerd bij een bewoner van een kamer op de eerste verdieping, maar het virus is inmiddels overgeslagen naar de tweede verdieping, waarmee de gehele locatie is getroffen.

'We hebben dit helaas niet kunnen voorkomen'

,,Twee weken geleden hadden we een besmette bewoner, nu hebben we meerdere doden”, zegt Duits. ,,We hebben dit helaas niet kunnen voorkomen. Het is ongelooflijk snel gegaan.” De nabestaanden van de drie overleden bewoners hebben in zekere mate afscheid kunnen nemen, zegt Duits. ,,We hebben geprobeerd dat zo goed mogelijk te regelen. Maar een afscheid verloopt vanwege alle coronamaatregelen wel heel anders dan anders.”

De besmette medewerkers zijn volgens Duits vooralsnog niet zo ziek dat ziekenhuisopname nodig is. Niet alleen bewoners van Noorderboog-locaties in Meppel zijn getroffen door het virus. Ook twee locaties in Steenwijk hebben nu een besmetting. Het gaat om de aanleunwoningen bij Nijenstede en een GRZ-afdeling (Geriatrische Revalidatie Zorg) van de locatie Zonnekamp.

Grote waardering

Duits zegt geraakt te zijn door de heftige ontwikkelingen. ,,Je bent als oudere al zorgbehoevend, daarna mag je geen bezoek meer ontvangen en nu ook nog dit. Dat doet mij echt wat als mens. Daarom ook alle lof voor het zorgpersoneel wat er nu staat.” In een videoboodschap aan de bewoners van de instellingen en het personeel van Noorderboog zegt Duits grote waardering te hebben voor het handelen van het personeel van Kaailanden.

Ook in andere ouderenzorgcentra in het Noorden zijn bewoners besmet met het coronavirus. Er zijn vastgestelde besmettingen in instellingen in onder meer Emmen, Groningen, Hoogeveen, Delfzijl, Bedum en Odoorn. In woonzorgcentra worden al geruime tijd vergaande maatregelen genomen om het coronavirus buiten de deur te houden. Voor alle ouderencentra in Nederland geldt dat bewoners geen bezoek mogen van familie of kennissen. Als het virus eenmaal in een instelling is, bestaat het risico op verspreiding. Bovendien kan corona juist voor kwetsbare ouderen heel gevaarlijk zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu