Rechtbank trekt drie dagen uit voor getuigenverhoor 'kwetsbare kinderen' boerderij Ruinerwold. Dat gebeurt achter gesloten deuren

De boerderij in Ruinerwold. ANP

De negen kinderen van Gerrit Jan van D. (67) uit Ruinerwold worden in juni of juli op besloten zittingen bij de rechter-commissaris gehoord over wat hun vader hen heeft aangedaan. Dat heeft de officier van justitie maandag gezegd.

Dat gebeurt zoals gebruikelijk achter gesloten deuren. Er worden drie dagen voor uitgetrokken. Volgens de officier wordt voor het getuigenverhoor van de kinderen vooraf gekeken hoe dat in hun geval op de juiste manier kan worden gedaan. ,,Het gaat om zeer kwetsbare kinderen.” Ook wordt een ontwikkelingspycholoog als getuigendeskundige gehoord. Deze gespecialiseerde psycholoog moet een beeld schetsen van wat er in de opvoed- en leefsituatie van de kinderen is gebeurd en wat voor invloed dat op hen heeft.

Bij de politie hebben de inmiddels volwassen kinderen al verklaringen afgelegd. De vier oudste kinderen hebben bij de politie verklaard dat hun vader hen vanaf jonge leeftijd van hun vrijheid beroofde, mishandelde en misbruikte. Een van die vier is Jan D. Hij ontvluchtte oktober vorig jaar de boerderij in Ruinerwold en waarschuwde de politie. Agenten vonden vader Van D. en vijf kinderen in een afgesloten ruimte van de boerderij.

Kinderen altijd onderdrukt

Jan D. en de andere vijf jongste kinderen bleken bij hun geboorte nooit aangegeven door hun ouders. Ze zaten al sinds 2010 verscholen in de boerderij. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van D. zijn kinderen altijd onderdrukt, ook toen hun moeder nog leefde. Zij stierf in 2004. De vader gaf de kinderen daarvan de schuld. Hij was sinds de jaren tachtig in de ban van zijn eigen evangelie. Van D. noemde zichzelf ‘De Uitverkorene’. Zo moesten zijn kinderen hem ook noemen.

De vier oudste kinderen staan achter het OM. Zij hebben eerder in een statement gezegd dat zij zich kunnen vinden in de beschuldigingen. In datzelfde statement verklaarden de vijf jongste kinderen dat zij nog volledig achter hun vader staan. „Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God en je onderwijs in eigen hand te nemen. Daar geloven wij nog steeds in”, verklaren zij. De jongste vijf zouden hun vader ook bezocht hebben in de gevangenis. Nu kan dat niet meer vanwege de coronamaatregelen.

Kinderen hadden zitting ook willen volgen

Pijnlijk was dat maandag bleek dat de kinderen de zitting graag vanuit huis hadden willen volgen, zoals ook een aantal journalisten dat deed. Maar dat kon niet meer worden geregeld. Bij de eerste zitting konden ze de zitting wel samen volgen op een andere locatie dan de rechtbank. De rechter zei dat bij de volgende de volgende zitting op 2 juli opnieuw kan worden gedaan. Advocaat Corinne Jeekel, die de oudste kinderen bijstaat, kon de zaak maandag wel volgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu